Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Прокурорът от Добрич Васил Миков не е оставил предсмъртно писмо

Обвинителят от Върховната касационна прокуратура, бивш окръжен прокурор на Добрич Васил Миков, който беше намерен мъртъв в апартамента си в София в сряда, не е оставил предсмъртно писмо, съобщава TrafficNews.

Не е казал и нищо необичайно, нито пък се е държал по-особено в последните часове преди да се самоубие, научи  . Съпругата му  Анита, която е открила тялото, първо решила, че е получил инфаркт или инсулт, но после видяла раната от куршума.

61-годишният магистрат се е застрелял в главата със законно притежавания пистолет. При огледа в жилището му,  което се намира на четвъртия етаж в блок в столичния квартал "Младост 2", освен криминалисти са били и двама прокурори от Софийската градска прокуратура.

Въпреки категоричното становище на полицията, че става въпрос за самоубийство,  близки и познати на Васил Миков са изумени от решението му да сложи край на живота си.

Бившият окръжен прокурор на Добрич Васил Миков се застреля в дома си

„Васил беше тежък характер, влагаше много емоция във всичко, но никой не успя да го пречупи. Дори в най-тежките за него години, когато като главен прокурор Никола Филчев правеше всичко възможно да го стъпче и да му стъжни живота, той не се огъна.

Два пъти нападаха и офиса на жена му, първо го запалиха, после го взривиха, но въпреки това Васил не си подви опашката. Затова е странно сега изведнъж да натисне спусъка”, коментира пред TrafficNews  бивш колега на Миков, който пожела да остане анонимен.

Според него подхвърлените версии, че починалият прокурор е имал психически проблеми напоследък са съмнителни. Миков не се е оплаквал от здравословни проблеми и е бил напълно адекватен, твърдят прокурори, които са се срещали с него в последните 2-3 месеца.

За последните години това е трето самоубийство на топ прокурор.

През 2000 г. върховният прокурор Николай Джамбов, който също беше опонент на Филчев, се застреля в служебния си кабинет.

През 2014 г. в дома си се самоуби Христо Манчев, който беше заместник на Филчев като главен прокурор, но за него се знаеше, че страда от тежко заболяване.

Васил Миков e рoдeн нa 1 май 1958 г. в Добрич. Зaвършвa гимнaзия в родния град прeз 1976 г. и Юридическия факултет нa CУ „Cв. Климeнт Oхридcки“ прeз 1984 г. Рaбoти кaтo cъдия изпълнитeл, cъдия и прoкурoр в Бaлчик, Дoбрич и Вaрнa.

Беше окръжен прокурор на Добрич, а от 1998 г. до 2006 г. - първия административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, cлeд тoвa бe прoкурoр във ВКП.

През 2000 г. имаше два атентата в Добрич срещу съпругата му нотариус Анета Микова. Взривното устройство било поставено пред вратата на офиса, който се намира срещу Съдебната палата в града. От мощната експлозия бяха изпочупени прозорците на околните сгради. Месец по-рано кантората на Микова бе опожарена. Поръчителят и на двата атентата е един и същи човек, твърдяха тогава от полицията. Миков не поиска охрана нито за семейството си, нито за кантората на съпругата си.

Той бе известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат-наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев.

Снимка: Капитал

c