Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

"Гората на младоженците" край Балчик ще расте заедно с децата им

Историята с примера на Галя Шишкова и Джулиан Парментер - двамата щастливо влюбени младоженци, които през миналата година дариха 500 лева за залесяването на нова гора, достигна до хиляди и има своето красиво продължение. Само преди година, токущо-вреклите се във вярност един към друг, предложиха на гостите на сватбеното си тържество, вместо букети, да дарят средства за залесяването на млада гора по Северното черноморие на България.

Припомняме, че в края на месец ноември 2018 година, служителите на Държавното горско стопанство в Балчик залесиха два декара с поръчаните от новото семейство млади фиданки, а насажденията символично нарекоха "Гората на младоженците".

Директорът на горското стопанство инж. Радослав Радев сподели за тазгодишната визита на Галя и Джулиан: "Семейството не живее в България, но дойде да види какво се случва с фиданките залесени през миналата есен. Обясних им, че с дарените от тях средства сме залесили един декар с червен дъб и явор и сме добавили още един с цер и явор, като парите за втория декар са осигурени от стопанството. Идеята на младото семейство ни хареса толкова много, че решихме и ние да ги подкрепим."

Новата гора на младоженците е част от мрежата лесозащитни пояси, изключително важни за доброто стопанско развитие в цяла Добруджа.

Младоженци избраха да дадат живот на нова гора в Балчишко

Въпреки сушата през летните месеци, всички 1240 фиданки са се прихванали добре. За да израстат добре, фиданките от новата гора ще бъдат обгрижвани в продължение на още 15 години, разясниха специалистите от горското стопанство. "Повечето хора вероятно смятат, че залесяването приключва с „бучването на едно дръвче“. В действителност е доста по-различно. След година, когато Галя и Джулиан дойдат отново, ще видят, че гората им е израснала с още 70 сантиметра, благодарение на грижите на нашите работници и окопаването на всяка една фиданка", коментира инж. Радослав Радев.

Служителите на горското стопанство са пожелали на младото семейство да дойдат отново след 100 години, за да видят как растат техните дървета. Вярата на горските работници е във важността на тяхната мисия - за съхраняването на горите и съществената им роля за хората от цялата планета.

Фондация „77“, които бяха едни от инициаторите на това дело, преди година коментираха: Подкрепяме инициативата - прекрасно е двама души, създавайки семейство, да създадат и гора, която да расте заедно с децата им,  и която да се превърне в жива памет за внуците им.

c