Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Бяла лястовица се появи в Добруджа, видяха я в Балчик

"Явила се една бяла лястовичка, досущ бяла, като сняг... на сто години я се появи веднъж, я не, ама който я види, от каквато и болест да е болен, оздравява". Йовковите думи, писани преди много години, оживяха по жиците на Балчик.

Бяла лястовица видяла тази сутрин, около 7,20 часа, в района на „Белите скали” Красимира Събева.

„Лястовиците се събират на огромни ята. Пиех чай сутринта, когато я забелязах на жиците срещу дома ми”, сподели пред Про Нюз Добрич щастливката. Според нея, лястовичето е малко.

Разказва, че след като видяла уникалното птиче днес се чувства не на седмото, а на десетото небе. „Такава невероятна радост изпитах. Усещания, които човек рядко получава в живота. Уникално е”, сподели Красимира.

Опитала да обясни на свои близки от Русия какво означава да срещнеш бяла лястовица. „Разказах им, че за нас Йовков е като Пушкин за тях, че историята бялата лястовица е дълбоко в сърцето на всеки българин, за надеждата и смъртта. Те разбират какво им говоря, но осъзнах, че  усещането, което имам в сърцето си, е различно. За нас бялата лястовица е надеждата. И днес я срещнах. Невероятно е!”, сподели още балчиклийката.

Надява се утре сутринта бялата птица отново да е на жиците пред дома й. Споделя надеждата, която е получила днес , с читателите на Про Нюз Добрич.

 Бялата лястовица е известна като носител на надежда, когато и където има най-голяма нужда от нея, зареждайки виделите я с позитивност и увереност. Изключително рядка за лястовица-албинос се носи мита, че се вижда веднъж на 100 години. Тази история води началото си от простия факт, че чисто бялото оперение на птичките ги прави лесна плячка за хищните им врагове.

В последните години в родината ни са забелязани десетки от прекрасните, невероятно редки лястовици -албиноси, познати като бяла лястовица. Те изглежда носят навсякъде със себе си чудеса и щастие.

Снимка: Красимира Събева

c