Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич предприемат мерки срещу Западнонилската треска

Мерки във връзка с регистрираните случаи на Западнонилска треска в страната /ЗНТ/ разпореди Регионалната здравна инспекция в Добрич. От там съобщават, че към 25 август в Министерството на здравеопазването са съобщени 5 лабораторно потвърдени случая на заболяването. Един от тях е вносен, а 4 са с данни за ухапване от комари в страната, по местоживеене.

На територията на област Добрич няма регистрирани случаи на Западнонилска треска, посочват от РЗИ.

Предприемането и изпълнението на необходимите мерки са разпоредени с  уведомително писмо до лечебните заведения. Ще бъде извършвана насочена епидемиологична анамнеза на пациенти, пристигнали от заразени държави и на лица, развили фебрилитет или инфекции на централната нервна система след ухапване от комари, без ясна етиологична причина. При съмнение за инфекция с вируса на ЗНТ случаите ще се диагностицират в Националната референтна лаборатория (НРЛ) по предавани с кърлежи инфекции, НЦЗПБ. Своевременно ще се съобщава в  РЗИ - Добрич, отдел „Противоепидемичен контрол“, на всеки случай на заболял, съгласно разпоредбите на Наредба № 21 от 18 юли 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести.

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване - чрез ухапване от комари. Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват основно при ухапване от комар, но е възможно възникване на инфекция и при органна трансплантация и при преливане на кръв. Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни.

ЗНТ обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на обрив, увеличение на лимфните възли, както и смущения от страна на чревния тракт. При по-голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст.

Лечението на заболяването е симптоматично.

Няма ваксина срещу вируса на Западнонилската треска. Най - важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия.

Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.

Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите - да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпни за комарите.

Предпазните мерки са особено важни при възрастни и имунокомпрометирани лица при престой на открито и пътуване в заразени държави. 

Лица, посетили рискови райони и развили посочените симптоми, е уместно да потърсят медицинска помощ.

c