Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Медал от НАСА за ученичка от Добрич

Симона Йорданова от Добрич се завърна с медал от Space Camp Turkey 2019, съобщиха за Про Нюз Добрич от Центъра за творческо обучение, който прави подбор на най-талантливите младежи в България всяка година.

През тази година центърът успя да изпрати на Космическия лагер в Турция 104 деца и младежи от 27 града и села в България. Те се завърнаха с общо 2 медала за страната ни, с награди за най-добра колония на Марс и най-добра емблема на мисията. Нашите деца работиха в международни екипи със свои връстници от Русия, САЩ, Испания, Англия, Полша, Гърция, Литва, Турция, Румъния, Китай, Израел и Пакистан.

„Медалистът на Space Camp Turkey е Симона Йорданова от Добрич. Тя спечели пълна стипендия на Община Добрич в конкурс, който проведохме по-рано тази година. За да замине, тя трябваше да пребори конкуренция от 30 есета от младежи с интереси в космонавтиката. След това на самия лагер конкуренцията беше още по-голяма - имаше младежи от Русия, САЩ, Гърция, Чехия, Турция, Азербайджан, Испания, но тя се справи”, сподели д-р Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение.

Симона Тодорова Йорданова учи в Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ в Добрич, през новата учебна година ще бъде 10 клас.

„Още от малка имам страст към астрономията и физиката. За Space Camp научих от моя много добра приятелка. В началото на 2019 година разбрах, че Община Добрич и Център за творческо обучение - град София обявяват конкурс за спечелването на две пълни стипендии за град Добрич. Това беше уникална възможност, понеже шансът за спечелване на стипендия е по-голям. През януари д-р Гергана Райжекова и миналогодишната медалистка от град Добрич - Татяна Иванова организираха информационна среща, която имаше за цел да разясни малко повече относно лагера. Направих видео есе и го изпратих. Месеци по-късно излязоха резултатите и разбрах, че едната стипендия печеля аз”, сподели пред Про Нюз Добрич Симона.

Преживяването си в Space Camp Turkey описва с една дума - уникално. Там е имала шанс да се запознае с невероятни хора, да научи много нови неща, една седмица да се почувства като истински астронавт, да опознае културата на много други страни и, най-важното – да се научи да работи в екип.

„В моя отбор бяхме деца от седем различни държави, включително България. Заедно с тях ние се справяхме с различни мисии, учихме се и грешахме, разбрахме, че за една седмица е възможно да се създаде истинско приятелство”, разказва ученичката от Добрич.

Споделя, че отивайки в Space Camp не е очаквала да спечели медал. „Отидох и се постарах да представя България по възможно най-добрия начин”, добавя тя.

Медалът е Outstanding camper и се присъжда на личност, жадна за знания, която се откроява с лидерските си умения и помага на всички.

„Искам да изпратя едно послание към всички деца, които се притесняват да кандидатстват за Space Camp: ,Не трябва да се страхувате, просто го направете, защото Space Camp Turkey е място, което много обогатява, както в областта на науките, така и ни учи да общуваме и работим в екип с хора от други националности, които е изключително ценно", споделя момичето.

Space Camp Turkey e един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

Космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията

До 2019 година през програмата са преминали повече от 800 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост. 

През 2018 година отново ученичка от Добрич спечели медал от Space Camp Turkey - Татяна Иванова от ЕГ "Гео Милев". Както Про Нюз Добрич вече писа, тази година тя участва в Космическа академия в САЩ.

c