Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ученичка от Добрич бе наградена с крилата на Космическата академия в САЩ

Наградата на командирите получи днес отборът на ученичката от Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Татяна Иванова, която участва в програма към Космическата академия в град Хънтсвил, щата Алабама, САЩ.

Цяла седмица имахме различни инженерни състезания, предизвикателства и мисии. Моят отбор събра най-много точки. А аз бях наградена със значка - крила на академията, сподели пред Про Нюз Добрич Татяна.

Девойката, чиято мечта е да е първата българка в Космоса, е в САЩ, за да участва в Космическата академия Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама. Там за младежите има много различни обучения. Едното от тях е гмуркане за 2 часа на 8 метра дълбочина с астронавтски костюм, където се симулира микрогравитация. Строи се робот, има жива връзка с Международната космическа станция, различни презентации и симулатори…

”Едно от най-грандиозните неща е мисията до Марс, за която ще ни разкажат и тренират”, разказа преди отпътуването си Татяна.

За да получи възможност да участва в Академията в САЩ, Татяна трябваше да изчака да се откажат 14 кандидати. За да заплати таксата си за участие Татяна използва наградата от 1000 лева, присъдена й от Община Добрич за млад творец по повод Деня на будителите 1 ноември, подкрепена е с дарение и от ЕТ “Рамина”, помага и семейният бюджет. Неин спонсор и тази година е фондация “Лекови”.

През миналата година девойката  спечели  пълна стипендия от конкурс на фондация “Лекови” и бе на едноседмичен лагер в Space Camp Turkey, който  e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция. Там тя спечели медал, който се присъжда на човека-лидер, на лагерника, жаден за знания, забавляващ и помагащ на всички. Освен това, ученичката от Добрич получи покана да се върне в лагера отново, но вече като треньор.

c