Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зърнопроизводителите в област Добрич са недоволни от ниските цени на житото

По-ниски от средните за страната са добивите от пшеница в крайморския район на Шабла, Каварна, Балчик и Варна – между 400 и 450 кг на декар, това каза за Радио Варна проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Средният добив за страната е 516 кг от декар. Към момента е прибрана около 98 % от пшеницата. Реколтата е 5.8 млн. тона, със 7.7 % повече в сравнение с миналата година,  отчитат от института в Генерал Тошево.  При суша, качеството на зърното се повишава, твърди Киряков и уточнява, че добрите добиви водят до ниски цени:

Това са големи количества пшеница и цените скоро няма да мръднат. Зърнопроизводителите се оплакват от ниските цени, защото има места, където хората жънеха около 350-400 кг от декар, а разходите им не се покриват от сегашните цени, които вървят между 290-310 лв. на тон.” 

През последните три години в България се сеят високопродуктивни сортове пшеници, но с ниско качество. От засети 11 млн. декара пшеница, едва 2 млн. декара ще останат за реализация у нас, останалото ще отиде за износ, каза Киряков.

Източник: Радио Варна

c