Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С четвърта оранжерия и разсадник разширяват „Чудната градина” в Добрич

До края на годината се предвижда „Чудната градина” в Добрич - най-голямото социално предприятие у нас да разшири дейността си. В трите оранжерии на “Чудната градина” младежи с увреждания, основно с интелектуални затруднения, отглеждат цветя, плодове и зеленчуци.

„Ние полагаме много усилия, за да се случи тази градина и тя да бъде чудна. Когато се намират хора, които ни вярват и истински ни подкрепят, тогава нещата се случват по-леко. Явно и мечтаенето е заразително, особено, когато те се сбъдват и човек започва да мечтае още и още”, коментира председателят на фондация „Свети Николай Чудотворец” Мария Методиева.

„Градината показва, че малката мечта става все по-голяма, мащабът все повече се разраства”, добави тя.

“Чудната градина” вече разполага с нов автомобил, дарен от “Есетере България”

Екипът на „Чудната градина” вече има визия какво ще има там след шест месеца.

„Има място за още една – четвърта оранжерия. Така ще имаме общо 800 кв м оранжерийна площ. До есента ще направим възможното да изградим отопляем разсадник, за да отглеждаме там нашия разсад - не само на цветя, но и на зеленчуци”, посочи Методиева. Тъй като тази инвестиция е скъпа, тя ще се реализира в продължение на няколко години.

Тя ще е с поликарбон, а не с найлон, ще бъде отопляема, отдолу с бетон. Разсадът ще се отглежда на етажи, като светлина ще се подава на всеки етаж.

Мария Методиева очаква чудни градини да се появят на още няколко места в страната, тъй като примерът на Добрич става все по-заразителен. „И ние започнахме с гол ентусиазъм. Но, това, което е необходимо за едно такова социално предприятие, не са толкова много неща – трудолюбие и упоритост. И, в крайна сметка, човек да е готов да учи”, посочи тя.

c