Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Художници от пет страни претвориха в картините си красотата на Двореца и Балчик

В продължение на десет дни девет художници от Русия, Латвия, Украйна, Азербайджан и България твориха в пленера „Пространство и време”.

В Каменна зала на културния център „Двореца” тази вечер бе открита изложба със създадените по време на форума творби.

Официални гости бяха кметът на Балчик Николай Ангелов, културният аташе на Азербайджан Восала Садъгова, главен организатор на пленера е Теменуга Димова.

„Картините, които са сътворени само за една седмица, достатъчно красноречиво говорят за това каква е класата на тези художници. Те успяха да се вдъхновят от това красиво място – природа, култура, артефакти, но най-вече морето, небето и белокаменния град Балчик”, каза директорът на ДКИ „КЦ „Двореца” Жени Михайлова. И напомни, че „всеки, който веднъж е дошъл в Балчик, знае, че това е любов за цял живот”. Тя пожела на участниците много творчески успехи и това да не е последното им посещение в Двореца в Балчик.

Кметът Николай Ангелов сподели, че е впечатлен колко красиви неща са нарисувани за пореден път в Балчик. По думите му, Белият град е един от най-рисуваните градове в България, а може би и най-рисуваният град. Само пленерите, които се провеждат годишно са не по-малко от 20. „Тук се твори и се надявам, че красотата на града, на Двореца вдъхновява художниците, така че те да влагат цялата си енергия и талант”, каза Николай Ангелов. Той изрази надежда, че пленерът „Пространство и време” ще продължи да се реализира дълго време.

За първи път във форум в Двореца участват и художници от Азербайджан. Културният аташе Восала Садъгова поздрави участниците и им пожела успех, а пленерът да продължава да се развива.

„Пренесени в пространството и времето ние почувствахме присъствието на всяко едно кътче от архитектурно-парковия комплекс. За художниците, дошли тук от пет страни, не беше трудно да претворят красотата му в картините си. В тях е пресъздадена светлината на августовския ден, солта а синьото море и фойерверките от цветя. В резултат на това те доказват, че красотата и хармонията са неподвластни на времето и пространството”, каза Теменуга Димова.

Всички участници получиха грамоти и плакети от организаторите.

c