Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

10 000 аплодираха "Мамма Миа!" за 50-годишнината на "Албена"

Хитовият мюзикъл "Мамма Миа!" на Софийската опера триумфира пред 10 000 души навръх рождения ден за тържествата по повод 50-годишнината на курортен комплекс "Албена".

Продължителни аплаузи за артистите - участници в спектакъла, създаден въз основа на песните на легендарните шведи от ABBA, белязаха представянето на тазгодишния летен хитов спектакъл.

На 24 август над 10 000 души станаха свидетели и пяха заедно с артистите, популярните песни на ABBA. Заради многонационалната публика, организаторите бяха подсигурили екрани със субтитриране на английски език на целия сюжет (включително и текстовете на песните) от музикално-сценичната продукция. Толкова много хора, събрани заедно на откритата сцена пред знаковия хотел "Добруджа", за подобно събитие се случва за пръв път.

Тридесет минути продължиха аплодисментите за талантливите певци, оркестъра и техническия състав, обезпечил кинематографичната постановка в късната нощ. сред публиката присъстваха и хора, гледали по четири или пет пъти постановката на режисьора Пламен Карталов, които бяха дошли от София и цялата страна, за да гледат отново постановката "Мамма Миа!"в Албена.

Софийска опера и балет притежава пълен лиценз за поставянето на произведението, което дава на режисьора пълна творческа свобода да направи свой творчески прочит на прочутия мюзикъл.

С празничен уикенд и 10 милиона туристи “Албена” стана на 50 (снимки и видео)

Всички песни на АББА, режисьорът Пламен Карталов превръща в театър на ситуации и сцени, в които ролята на публиката е да участва активно в действието. "То се развива много динамично с рефлексии, които подтикват зрителите да съпреживяват историята на героите. Режисьорът изгражда вълнуващ спектакъл, защото изисква от артистите да говорят, играят, пеят и танцуват с пълната си естественост и отдаденост, страст и професионализъм. Образите в режисурата правят характерите им силни, емоционално въздействащи, живи и съвременни", споделя акад. Пламен Карталов.

За 50-годипнината на Албена, вълшебството на сцената беше създадено от големите артисти на мюзикъла - Орлин Горанов, Люси Козарева, Весела Делчева, Александър Георгиев, Николай Павлов, Яница Маслинкова, Силвана Пръвчева, Денко Проданов, Боян Арсов, Георги Джанов, Марина Драгомирецкая, Сандра Петрова, Пламен Гранжан и целият ансамбъл на спектакъла, който изумително играеше пееше и танцуваще в трудната хореография на Риолина Топалова. Диригентът Светослав Лазаров и оркестърът бяха едно цяло заедно с артистите на сцената.

Специално за "Мамма Миа!", изискванията на звуковата драматургия изискваха специален пулт и микрофонна техника, с които умело оперираше Владимир Владимиров.

Ето и някои от впечатленията на публиката от магичната нощ на 24 август 2019 в Албена:

"Много се радвам, че съм на този спектакъл, в който участва и Орлин Горанов. Въодушевен съм."
Живка и Рени-две приятелки:
"Спектакълът е прекрасен. Аз (Живка) често ходя в Операта. Обожавам това място. Много, много, много сме доволни!"
Георги:
"
Много добър спектакъл. Приятно изненадан съм!"
Биляна:
"Това,което видях ми хареса и надмина всичко, което съм гледала. Всичко е перфектно!"
От Украйна, компания:
"Само от 15 минути гледаме мюзикъла, но всичко, което видяхме и чухме ни радва много: играта, костюмите, субтитрите, музиката..."

Двама съпрузи:
"Много сме доволни със съпругата ми. Още от началото на лятото разбрахме ,че на юбилея на "Албена" ще се играе хитовия мюзикъл и го чакахме с нетърпение!"
Компания:
Много ни хареса! Прекрасно, забавно, хубаво!"

След фойерверките и бляскавите отзиви в курорта "Албена", феноменът "Мама миа!" продължава своето морско турне във Варна - на 29, 30, 31 август и на 1 и 2 септември. Следва представянето му в Пловдив - на 10 септември, и завръщането на собствена сцена в Софиската опера - на 13, 14 и 15 септември, преди тържественото откриването на новия творчески сезон 2019/2020 с големия концерт, посветен на 90-годишнната на великия български бас Николай Гяуров.

Източник: impressio.dir.bg / снимки: Софийска опера и балет

c