Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Църквата в с. Нова Камена ще бъде осветена на 8 септември от митрополит Амвросий

Село Нова Камена отдавна няма църква. Има опити на населението през годините да преустройва малки сгради, които да ползва като храм, посочва заместник-кметът Диана Илиева.

Така се е случило със сградата на бившата детска градина, както и с малка постройка, разположена в гробищния парк. Името на храма неизменно е било „Рождество Богородично“. Това име носи и новопостроената църква. За освещаването й е избран денят, в който е храмовият празник. На осми септември , съгласно църковния календар, е Рождество Богородично. След като бъде осветен новопостроения храм, малката църквичка в гробищния парк ще приеме името Св. Арахангел Михаил.

Желанието на хората от селото да имат свой църковен храм датира от много години. През 2015 г. Община Тервел възложи изготвяне на технически проект за нов църковен храм. Визуализацията на сградата бе представена пред  населението през юни 2015 г., по време на тържеството за откриване на  центъра  за социални услуги в селото. През 2016 г. техническият проект бе одобрен и получи разрешение за строеж. Архитектът, изготвил проекта на сградата в част „Архитектура“, е Сергей Михайлович Киорогло. Конструктор е инж.Младен Върбанов от Каварна. Сградата е със застроена площ от 116 кв. м. Залата е 86 кв. м, има емпория (балкон) за църковен хор. Притворът е отворен, вграден в основната конструкция на сградата чрез арки.

Изпълнението започна в началото на 2017 г., когато в капиталовата програма на общината бе включен като нов обект храмът в с.Нова Камена. Фирмата , построила църквата е „Добруджа Билдинг“ ЕООД гр.Добрич. Строителството продължи три години – 2017,2018 и 2019 г. За трите поредни години общината задели общо 123 х.лв. Други 15 хиляди лв. бяха събрани от дарители. Имената на дарителите за изграждането на храма ще бъдат съхранени в паметната книга , която ще бъде поставена в залата.

Иконостасът е от липова дървесина, с дълбока ажурна резба. Изработен е от майсторско ателие „Ваневи“ от гр. Велико Търново. Същото ателие през 2010/2011 г. изработи иконостаса на храма в гр.Тервел.

В Нова Камена иконите са репродукции, за разлика от тези в Тервел, които са рисувани от зографи. Репродукциите на иконите са осигурени от Община Тервел.

Камбаната на новокаменската църква беше пренесена от малка църква в с.Орляк. Тази църква вече е затворена, но местните хора помнят, че в нея е служил отец Георги от с.Жегларци.

Надписите и храмовата икона за фасадата на сградата са изработени от  „Зона Арт Принт“ гр.Добрич.

Първата копка и полагането на кръста бяха направени от Доростолски Митрополит Амвросий на 18 април 2017 г. Отново Митрополитът ще освети храма на 8 септември 2019 г.

c