Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Абитуриентка от Езиковата гимназия в Добрич с най-високото отличие на МОН

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи почетното отличие на МОН „Национална диплома“ на 12 зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

Единственият представител на област Добрич е Гергана Живкова Желева от Добрич. Тя завърши с пълно отличие ЕГ "Гео Милев" и получи две пълни шестици на матурите. През учебната 2016/2017 г. тя завоюва първо място на Националната олимпиада по немски език.

"Поздравявам всички ученици, които са успели да видят чрез образованието своята мечта, да намерят своята мотивация да учат", каза в приветствието си министър Вълчев. Той поздрави родителите за подкрепата към техните деца, благодари и на учителите, за които младите хора разказаха с огромна благодарност по време на среща с него и заместник-министрите Деница Сачева и Таня Михайлова. Ръководството на МОН разговаря със зрелостниците за важната роля на вдъхновяващия учител. Добрият учител е добър психолог, за да провокира интереса, има нестандартен подход, креативен е, взискателен е, но и добронамерен – така младите хора описаха учителите, които са имали. Учениците споделиха, че са постигнали успехи с разбирането, че ще имат успешен живот, ако са образование и със широка обща култура, разказаха и какво им е дало училището, което са завършили. По време на срещата младежите споделиха за своите интереси в областта на точните науки, медицината, информационните технологии и изкуствения интелект, за биотехнологиите, историята, културологията и педагогиката. Повечето от зрелостниците ще продължат образованието си в европейски университети. Министър Вълчев им каза, че ще се радва да се върнат в България, но и че биха могли и от чужбина да работят по научни проекти заедно с български висши училища.

Гергана Желева ще продължи образованието си в Софийския университет „Св. Кл. Охридски” със специалност Културология. Пожелаваме й успех!

c