Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Вход свободен за среща с изкуството в село Пчеларово

Истински щастливци сме, че човек от калибъра на Константина Петкова, ни кани в неделя, 25 август от 11 часа на гости, за да отбележим заедно 500 години от рождението на Леонардо да Винчи. Това ще се случи в дома на оперната певица в с. Пчеларово, в обора, който тя възстанови преди години и ни доказа, че мястото, на което се срещат красотата на изкуството с душите на хората няма значение.

Това може да се случи навсякъде, а и това място е много специално. В същия този обор, дядо й Петко Ганев е поставял свои пиеси, чийто сценарии са били теми от ежедневието, а ролите са били изпълнявани от хора от селото. Животните ги извеждали навън, почиствали и подготвяли „сцената”. Желаещите да присъстват били много и оборът се изпълвал с хора, които вместо на столове сядали на… тикви.

Представяте ли си колко уникално е това?

Уникално ще бъде и събитието на 25 август. Леонардо да Винчи е слабост на Константина Петкова още от времето, в което е живяла в Италия. Там тя е имала проект с подвижна платформа основан на чертежи на гения. Проучила миналото и постиженията на твореца Леонардо и остава негов почитател до днес и това е причината, годишнината от неговото раждане, да бъде тема на събирането. Ще има поетично-музикален мини спектакъл с откъси от „Трактат за живописта“ на Леонардо да Винчи, представени от актьора Веселин Ранков, на който г-жа Петкова е отбелязала кои откъси иска да се прочетат, но остава и на актьора да включи пасажи по негова преценка. Пианистът Светослав Тодоров, който има блестяща кариера в Европа и свири на световни сцени, ще изпълни творби на анонимни автори, което е нещо изключително интересно, ще има и музикални произведения от епохата на Ренесанса и барокова музика изпълнени от Атанас Атанасов – тенор и ученик на маестрата, а Елвира Пастърмаджиева ще е с клавирен съпровод. Водещ на събитието ще бъде Детелина Петкова, а за допълнителното усещане за уникалност на събитието, ще допринесат творбите на художника Господин Цветков. И това ще бъде само началото на поредицата дни, в които хората ще могат да се докоснат до таланта на много наши изпълнители.

На 15 септември ще гостува джаз трио, след празника на Добрич със свои изпълнения ще се включи Галина Дурмушлийкса, все още няма дата за участието на Любомир Бъчваров, който ще изпълни три монолога, ще има изпълнение на флейта на професор Костов, а на 28 септември част от биг бенда на радио „София” ще бъде в Пчеларово. В движение ще се уточняват детайлите и ще има повече информация за датите и участниците, но едно е сигурно – уникално е, това което прави Константина Петкова и си струва да се види.

Входът е свободен, така както винаги е било.

 Всеки, който иска може да дойде и да усети атмосферата на това историческо място! Да разбере защо тук гости са били Цар Борис III, Елин Пелин, Дора Габе, Йордан Йовков и дори Бърнард Шоу.

Диана СТЕФАНОВА

Снимка: БНР

c