Генерал Тошево Култура

Творчеството на Йовков ще вдъхнови автори от цялата страна

Втори национален литературен конкурс „Земя на пеещите колелета” обяви Община Генерал Тошево. Конкурсът е посветен на големия писател и разказвач, певеца на Добруджа Йордан Йовков. Целта му е да продължи литературната традиция на Йовковия разказ, в който действията и персонажите са вдъхновени от хуманизма, трудолюбието на добруджанеца и стремежа към красотата във всички нейни форми и проявления.

Конкурсът се провежда през година. Организатор е Община Генерал Тошево, с подкрепата на Съюза на българските писатели, Издателство „Захарий Стоянов“, Издателство „Български писател“, ЕТ „Добруджа експорт – Георги Балабанов“, вестник „Словото днес“ и списание „Везни“.

В конкурса могат да участват автори, навършили 16 години. Те трябва да представят разказ до четири стандартни страници. Всеки автор може да участва с един разказ, допуска се и съавторство. В конкурса участват само произведения, които не са публикувани до момента, включително и в електронен вариант. Участниците представят творбите си в срок до 8 октомври.

Оценяването се осъществява от тричленно жури, включващо изявени литературни творци, утвърдено със заповед на кмета на Община Генерал Тошево. Разказите се предоставят на журито без личните данни на автора.

Наградният фонд се осигурява от Община Генерал Тошево, тази година той е 1 800 лева. Присъждат се І, ІІ и ІІІ награда, поощрителна награда, както и награди на Община Генерал Тошево, за млад автор и за местен творец. Присъждат се и специални награди – на Съюза на българските писатели, на Издателство „Захарий Стоянов“; на Издателство „Български писател“ и на ЕТ „Добруджа експорт – Георги Балабанов“. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Община Генерал Тошево: http://www.toshevo.org/ .

Церемонията по награждаването ще се състои в Генерал Тошево през ноември. Отличените разкази с ще бъдат публикувани във вестник „Словото днес“ и общинския вестник „Добруджански глас“.

Related Posts

  1. Няма го вече Яшар Сали колелета който прахолясват, песен,чан на колела сега ги няма има шумящи колела няма чанове прах непознат.,.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *