Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На форума "Българско наследство" в Балчик ще бъде валидирана пощенска марка

На международния форум "Българско наследство" в Балчик ще бъде валидирана пощенска марка, съобщи на БТА Маруся Костова,директор на едноименното сдружение, което организира петото издание на проявата с подкрепата на общината. По думите й на пощенската марка ще бъде изобразена Мелницата - паметник на културата, която ще бъде център на срещата на представители на българските общности от Молдова, Украйна, Румъния в дните между 28 и 30 август. Наесен ще бъде отбелязана и 110-годишнината от построяването на Мелницата в Балчик, която по това време е сред най-модерните индустриални сгради на Балканите.
В емблематичната сграда - сега културно-информационен център, ще се състоят научните конференции за 185-годишнината от рождението и 140-годишнината от смъртта на Любен Каравелов, за етнологията на българите, ще бъдат подредени и изложби от програмата на форума.
"Българско наследство" очаква за предстоящото си издание близо 200 участници от състави за български фолклор от Кирсово, Казаклия, Кортен, Холмске, Нови Троян и други села в Украйна, Молдова и Румъния. На сцената ще излязат и много български инструменталисти и изпълнители на народни песни, каза директорът на сдружението.

Източник: БТА

c