Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Показаха в Добрич електробус на „Karsan”, кметът го подкара (+снимки)

Електрическият автобус „Karsan Jest” бе представен днес в Добрич от официалния вносител на автобуси „Karsan”  в България. Инициативата бе свързана с плановете на общинско дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД да модернизира автопарка и промени облика на предлаганата услуга. На представянето присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и част от екипа му, Ефе Дуру – мениджър „Продажби” на „Karsan” за Източна Европа, Николай Недялков – управител на фирма „Бул Бус” , официален представител на „Karsan” за България.

Управителят на „Градски транспорт Добрич” Катя Петкова припомни, че Община Добрич кандидатства с проект „Интегриран градски транспорт” по оперативна програма „Региони в растеж”. Както Про Нюз Добрич писа, в отговор на запитване от Общината съобщиха, че той предвижда ремонт на бул. „Добричка епопея“, закупуване на четири електробуса след провеждане на обществена поръчка по Закона за обществените поръчки, изграждане на интелигентна система за управление на светофарите, на система за управление на обществения транспорт. Линиите, които ще се обслужват от електробусите, са съществуващи – те са по сега действащите 124, 233 и 201.

Проектът е внесен в понеделник, 19 август, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сподели Петкова. Той е на стойност 7 милиона лева. 2 милиона са предвидени за „Градски транспорт Добрич” – за закупуване електробусите.

Първи на искането и търсенето ни откликна фирма „Karsan”, сподели Катя Петкова. По думите й, предвижда се първоначално да бъдат закупени четири електромобила със съпътстващи ги зарядни станции. Идеята е първоначално те да се движат по маршрути, които минават по бул. „Добричка епопея”.

Съображенията да се спрем на тази марка електробуси са икономически, обясни управителят на общинското дружество. Тя посочи, че се е свързала с над 20 производители на електрически автобуси и това, което предлага „Karsan”, е най-евтиното в момента. Докато не бъде одобрен проектът и не бъде определена бюджетната рамка не мога да конкретизирам срокове, каза Катя Петкова в отговор на въпрос кога ще тръгнат електробусите. Тя припомни, че ОП „Региони в растеж”, и специално оста за интегрирана градска среда, по която се кандидатства, започна през 2015 година. „Т. е. ние сме на финалната права и бюджетната рамка е много ограничена”, обясни управителят на общинското дружество

„Karsan” е един от водещите производители на автобуси в Турция, на този етап все още малко познат в България, каза при представянето на електробуса Николай Недялков. По думите му обаче през последните години марката става все по-известна у нас и вече има в доста градове с доставени автобуси. Недялков посочи, че „Karsan Jest” е наричан „малкото бижу” на „Karsan” .

Електробусът е електрическа разработка на микробус на „Karsan”   и германския концерн „БМВ”. Цялата ходова част, батерия, двигател и други части са на „БМВ”, обясни управителят на „Бул Бус”. 6-метровият автобус е предназначен за осигуряване на движението в по-малки населени места и за довозващи линии в по-големи. Разработен е в четири варианта в зависимост от батерията. Най-голямата батерия е 88 киловата, която осигурява над 200 км автономност на автобуса като пробег на ден. Мощността е 170 конски сили. Оборудван е с климатик и печка. Недялков отбеляза, че те работят само и единствено на електричество. „При други производители печката не работи на електричество и е необходимо да бъде захранвана с бензин или с нафта, а ние търсим максимален екологичен ефект”, обясни той.

„Електрическите автомобили са бъдещето за Европа, в момента има страшно много проекти. Основните причини са две – първо икономичността и ефективността и на второ място – комфортът за пътниците”, сподели Николай Недялков. И допълни, че те са абсолютно безшумни, което създава комфорт за живеещите в градската среда. Електробусът „Karsan Jest” разполага с рампа за инвалидни колички, която е много ниска и се управлява от шофьора. Вътре има 10 места, просторно е и удобно за пътниците.

По време на представеното на електромобила „Karsan Jest” мъж в инвалидна количка направи демонстрация как безпрепятствено сам може да се качи и слезе благодарение на платформата от превозното средство. Първи изпробва да управлява електромобила кметът на Добрич Йордан Йорданов.

c