Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

399 прасета в 215 домакинства в община Тервел са заклани заради чумата

Общо 215 домакинства от община Тервел са подали документи за подпомагане с еднократна  помощ от 300 лева като са декларирали, че са заклали 399 прасета. Това съобщават от администрацията в добруджанската община.

Държавата ще подпомогне със сума от 300 лв. всички домакинства, които са заклали своите животни и са съхранили месото за лична употреба. Допълнително условие е отглежданите прасета за угояване в домакинство да са до 5 броя и стопаните да са включени в списък, подготвен от кмета на населеното място и заверен от ветеринарния лекар и областния управител. Стопаните подаваха заявления по образец в община Тервел и попълваха протоколи за извършеното клане и дезинфекцията.Общините организираха процеса по приемане на заявленията и предаването им в администрацията на Областния управител.

За да получат подпомагането, от стопаните се изисква да декларират, че няма да населват обекта с прасета най-малко 12 месеца след дезинфекцията и че ще регистрират животните си.

Документите, които стопаните попълваха и указанията за условията, на които трябва да отговарят домакинствата, за да получат подпомагането са разработени от Министерство на земеделието, храните и горите, посочват още от Общината.

Обобщените данни за домакинства за подпомагане в Община Тервел сочат, че най-голям брой лични ферми има в град Тервел. Те са 65 със 119 заклани прасета. От селата, най-многобройни са домакинствата с прасета в с. Нова Камена – 58 домакинства със 118 прасета. В с. Жегларци е имало 30 стопани, отглеждащи 39 прасета, в с.Безмер – 17 домакинства с 30 прасета, а в Кочмар – 11 стопани с 20 прасета. Освен в тези села, единични лични ферми със свине е имало в селата Орляк, Полк. Савово, Кладенци, Каблешково, Сърнец, Мали Извор, Честименско, Войниково, Главанци, Проф. Златарски. Не се отглеждат свине в селата Зърнево, Божан, Балик, Ангеларий,  Попгруево, Градница, Оногур.

c