Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Без криминални аборти в Добрич, шести сме по прекъснати бременности

Криминални аборти в Добрич вече повече от десет години няма. Имало е съмнения за такива, но не са били доказани, коментира за Про Нюз Добрич завеждащият АГ отделението в болницата в Добрич д-р Ивайло Петев.

По думите му последният доказан криминален аборт в града е бил преди 12-13 години. В болницата постъпила пациентка след криминален аборт. „С много тежки усложнения, с бъбречна недостатъчност, в кома, но жената оживя”, разказва лекарят. Спомня си, че бременността била прекъсната с мушкато, което е много опасно. Както и всеки криминален аборт.

За щастие, това е нещо, което вече, на практика, не се случва. Дължи се на факта, че абортите по избор на пациента са разрешени, смята д-р Петев. А, и лекарите не искат да рискуват. „Двете неща в моята специалност, за които подлежиш на съдебно преследване, са криминален аборт и неправилно кръвопреливане. Всеки разумен лекар не би правил такива неща, не е необходимо да се прави. Има си срок, който е достатъчно дълъг”, сподели медикът.  

Архивите напомнят, че през 2008 година 40-годишна жена от село Спасово беше осъдена на три години затвор и три години изпитателен срок, задето заблудила 35-годишна жена, че е бременна в първия месец. „Врачката”опитала да направи кюртаж с перо от кокошка и само умъртвила бебето, без да го извади. Последвал силен кръвоизлив и лекарите едва спасили живота на жената. Друга самозванка преди години също застана пред Темида в обвинение, че се е опитала да направи криминален аборт с....гумена тръба. Другата „лечителка” Румяна Славова едва не убила момиче в село Житница, след като й направила кюртаж с гумена тръба, дълга 40 см. За капак накарала потърпевшата да стои с нея два часа, за да може да изпадне плода от нея. Девойката била приета за лечение в критично състояние. По същото време друга жена  почина в АГ кабинет в Добрич след подобна ужасяваща намеса на самозванка, но за съжаление докторите не успяха да й помогнат.

От деца до жени на 48 години правят аборт в област Добрич, някои не знаят броя им

Десетилетие по-късно криминални аборти няма, но само през миналата година в област Добрич са извършени 1 247 аборта, което ни нарежда на шесто място в страната след Бургас, където прекъснатите бременности са 1 631. Три са децата в областта, при които бременността е прекъсната преди да са навършили 15 години. На възраст 15-19 години аборт са направили 113 момичета. Между 20 и 29 години направилите аборт са 541, а над 30 години – 590. Терапевтичните аборти – прекъсване на бременността по желание или по медицински показания, в област Добрич са 551.

Вече се правят аборти само с медикаменти. Той даде за пример Франция, където 70 процента от прекъсванията на бременността са медикаментозни. Има държави, в които този вид аборти е много висок, но това означава бременността да се установи в много ранен срок, обясни акушер-гинекологът.

Неотдавна пред Про Нюз Добрич д-р Петев коментира, че аборти правят жени от всички възрасти – като се започне от непълнолетни, включително и малолетни, и се стигне до жени на 47, 48 години. В практиката си той се е сблъсквал и със случаи, в които жени прекъсват бременност за 15-и, 16-и път. Имало и такива, които не знаели за кой път правят аборт. „Имаше жена с три аборта за 6 месеца – през месец. Беше българка, която не бе раждала”, сподели лекарят. По думите му като брой абортите намаляват, но това се дължи на намаляването на населението в област Добрич, особено на младите хора.

c