Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Избраха кой да проектира Парка на миниатюрите „Малката Добруджа“ в Добрич

Обявено е класирането на участниците в обществената поръчка за изготвяне на технически инвестиционен проект за изграждане на „Парк на миниатюрите „Малката Добруджа“ с посетителски център и кафе аперитив  в град Добрич.

С решение на комисията, разгледала предложенията, на първо място е класирана "Кинекс" ЕООД - Пловдив, а на второ място - "Дакарх" - София. Отстранен е трети участник в процедурата - "Фрибул" ООД - Добрич. Мотивът е, че представената оферта не отговаря на предварително обявените условия на поръчката.

За изпълнител е определена пловдивската фирма. Има 10-дневен срок, в който решението може да се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията.

Както Про Нюз Добрич вече писа, прогнозната стойност на поръчката е 89 000 лева, без ДДС.

Парк на миниатюрите „Малката Добруджа“ ще правят в Добрич

Освен парка, се предвижда поставяне на миниатюри в двора на Къщата, в която е живял Йордан Йовков на ул. ”Майор Векилски” № 18, както и поставяне на информационни табели и плочки и съставянето на туристически маршрут, свързващ ”Парка на миниатюрите ”Малката Добруджа”, Къщата на ”Адриана Будевска” и къщата, в която е живял ”Йордан Йовков”.

Предвижда се паркът да е на терена, заключен между ул. Орфей и ул. Бяла река, жк „Дружба” 1 и бул. „Добруджа”, част от парк „Св. Димитър“.

Там ще има експозиция с умалени модели „Миниатюри“ на забележителности, в паркова среда. За осигуряване функционирането и обслужването на комплекса се предвижда изграждане на посетителски център, с помещение за видеонаблюдение, кафе – бюфет, санитарни възли за посетителите и персонала. Предвижда се паркът да е с ажурна ограда с височина до 2,20 м с контролиран достъп и зона за изчакване.

Комплексът ще се проектира и оразмери за 5 работни места и общ брой на посетителите 100 души едновременно. Посетителският център ще дава възможност за презентиране на местни занаяти и културни ценности. Ще има наблюдателна кула, която да осигурява видимост към парка.

Експонатите ще са разположени, съобразно обособени тематични зони. Миниатюрите ще са изработени в подходящ мащаб, например 1:25. Височината на обектите ще е до 3 метра, а площта на обект – до 30 кв.м. Миниатюрите ще са изработени от подходящ материал за фината изработка на макетите, който да е устойчив на климатичните условия на открито.

c