Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

"Надежди, таланти, майстори" очаква близо 50 инструменталисти в Добрич

Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич, който има 23-годишна история, ще посрещне през септември близо 50 инструменталисти, съобщиха от общината. Новото издание на форума ще се състои в дните между 9-13 септември.

Кандидатите за призовите места в отделните конкурсни категории ще бъдат оценявани от проф. Виктор Чучков – вдъхновител на музикалния форум /председател на журито/, проф. Гинка Гичкова / цигулка /, доц. Огнян Константинов / виола/ – преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. Новите имена през тази година ще са на д-р Столина Добрева / китара/, която е директор на НМУ „Л. Пипков“ в София, и доц. Дино Имери /пиано/ от Македония, съобщиха от община Добрич, която е организатор на културния форум.

Потвърдили вече участие в конкурса са изпълнители от България, Русия, Турция. Те ще се състезават в категориите пиано, цигулка, виола, класическа китара. Конкурсът ще излъчи и най-добрите сред камерните ансамбли и клавирни дуа. Публиката очаква с интерес надпреварата в категорията "Учител/ученик".

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс, включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е.  лауреатите на призови места от съответна категория получават  годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.

Поради много високите изисквания, имало е издания, в които не се е присъждала „Гран при“.

Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

На сцената в края на форума ще излязат и именитите музиканти от журито с традиционния концерт на майсторите.

Предстоящото издание на форума е под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

ПРОГРАМА:

9 септември / понеделник /,

ОТКРИВАНЕ - 13.00 ч.

КОНКУРСНА ПРОГРАМА, НАЧАЛО - 13.30 ч.

СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ПИАНО, ЦИГУЛКА, ВИОЛА, КЛАСИЧЕСКА КИТАРА

Първа А и Б възрастови групи

КАТЕГОРИЯ КАМЕРНА МУЗИКА и КЛАВИРНИ АНСАМБЛИ НА 4 И 6 РЪЦЕ

Първа и Трета възрастови групи

10 септември / вторник /, 13. 00 ч.

СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ПИАНО, ЦИГУЛКА, ВИОЛА, КЛАСИЧЕСКА КИТАРА

Втора възрастова група

11 септември / сряда /, 13.00 ч.

СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ПИАНО, ВИОЛА

Трета и Четвърта възрастови групи І ТУР и ІІ ТУР

12 септември / четвъртък /, 18.00 ч.

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ЗАКРИВАНЕ НА КОНКУРСА

c