Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Започна реконструкцията на къща музей "Адриана Будевска" в Добрич

Започна реконструкцията на къща музей "Адриана Будевска", съобщиха от Регионалния исторически музей в Добрич.

Досегашната сграда бе реплика на родния дом на актрисата. Тя имала разминавания с оригинала и е правена през 1976-1977 година за 100-годишнината от рождението на актрисата, обясни на пресконференция неотдавна директорът на музея Добри Добрев. Почти 40 години Къщата музей „А. Будевска“ не е реставрирана и ремонтирана. Поради изключително лошото ѝ състояние през последните години експозицията е евакуирана, а музейният обект не се посещаваше, тъй като съществуваха реални рискове за живота и здравето на посетителите.

Предстои до 15 ноември на нейно място да се изгради нова къща, съответстваща на автентичния й дом.

Събарят и строят наново родната къща на Адриана Будевска в Добрич

Дейностите се реализират по проект на музея с подкрепата на Министерството на културата и Община град Добрич.
Реконструкцията е проектирана от арх. Анна Енчева., съгласувана е с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Регионалният исторически музей кандидатства за финансиране пред Министерството на културата и в надпревара с много обекти от цяла България проектът получи одобрение.

Средствата в размер на 64 хиляди лева са отпуснати от Министерството на културата. РИМ осигурява допълнително 12 000 лева. Избран е изпълнител – “Реставрация” ЕАД – София, след което започна работата по одобрения и съгласуван проект.

Събориха къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич

Адриана Будевска е родена в Добрич през 1878 г. В началото на 1970-те години нейната родна къща, изградена от кирпич и плетени пръти, е в тежко състояние. Затова е съборена и изградена наново за музеен обект за стогодишнината от рождението на артистката - през 1978 г. През последните години състоянието на къща музей "Адриана Будевска" силно се влоши в резултат на няколко земетресения и особено след наводнението през юни 2014 г. След обстойни огледи архитекти и строителни специалисти стигнаха до единодушния извод, че уврежданията по сградата са непоправими и засягат нейната конструкция. Затова в одобрения проект е предвидено репликата на родната къща на Будевска да бъде разрушена и къщата да бъде изградена наново по автентични данни, посочват от музея.

Единствените наследници на Адриана Будевска от Добрич живеят в Аржентина

Както Про Нюз Добрич съобщи, на 14 август 2019 г. старата къща бе съборена и теренът за реализация на проекта бе подготвен.

До края на есента къщата ще бъде възстановена, а през следващата година ще бъде възстановена изцяло и експозицията в нея. В момента движимите културни ценности от предишната експозиция се реставрират в Ателието по реставрация и консервация на Регионален исторически музей - Добрич, посочват от РИМ.

Снимки: Регионален исторически музей-Добрич

c