Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Седмица на италианската култура се провежда в Двореца в Балчик

В продължение на седем дни в държавния културен институт „Двореца” в Балчик ще тече седмица на италианската култура. Тя се провежда за трети пореден път с изключителното съдействие на почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио.

Седмицата започна с откриване на изложба, в която са представени няколко италиански художници.

Някои от авторите са участвали предходни години, а други се включват за първи път.

Донесохме допълнителни работи, които са интересни за Италия и България. Тази година представяме един много млад творец Александро Терапа. Една от картините е „Италиите”, защото Италия има много лица, но едно сърце. Ако се заснеме в негатив, цветовете се сменят, обясни консулът.

Сред новостите, които изложбата показва, са цветни илюстрации на „Хитрият Пинокио” на Джани Родари, издадена на български от италиански издател. Изложбата отбелязва и 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Донесох красива книга, която разкрива как се чете скрипта на Леонардо да Винчи – той рисува в права посока, но пише наобратно и трябва да се чете с огледало. Така че книгите му трябва да се обърнат и да се сложи огледало, за да бъдат прочетени, посочи консул Антонио Таркуинио.

Изложбата ще остане в Двореца в Балчик до края на следващата седмица и ще бъде видяна от десетки хиляди туристи, които преминават през тази зала ежедневно, посочи директорът на ДКИ „Двореца” Жени Михайлова.  Тя посочи, че на 20-и август на Открита сцена ще се състои гала вечер с музиката на Италия.

„Италия е в сърцето на кралица Мария. В нейните лични покои има голяма икона, която е копие на мозайката от манастира Торичело. Същата тя е искала да изгради и на територията на Двореца, но свлачищните процеси не са позволили. Мраморният трон от II век е донесен от Флоренция, безценната майолика също е от там. Неслучайно арки и скулптори са донесени от Италия. Архитектите и строителите, съградили самия Дворец,  също са италианци”, каза Жени Михайлова. И посочи, че в Архитектурно-парковия комплекс "Двореца",  който е изграден на 360 декара българска земя, са съчетани три стила – старобългарски, италиански и арабски.

c