Водещи новини - дясно Култура

Възможно е откритото на Калиакра богато погребение да е на внука на Добротица

Кости на мъж от владетелски род открити на Калиакра. Името му е изписано на намерения златен пръстен, който го свързва и с деспот Добротица, и с Палеолозите.

Както Про Нюз Добрич съобщи, масивен златен пръстен с монограм, апликации и катарама за колан, както и копчета за дреха са сред първите находки от богатото погребение от втората половина на XIV век, разкрито при разкопките на Калиакра под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова (НИМ).

„Погребаният е знатен благородник, почти сигурно от рода на деспот Добротица. На пръстена е изписано името му – Георги, както и че е господар на Калиакра. А отстрани се вижда знакът на Палеолозите”, коментира доц. д-р Бони Петрунова пред Archaeologia Bulgarica. “Костите са на млад мъж, но в лошо състояние. Те ще бъдат изследвани от антрополог, ще опитаме да направим дори ДНК анализ. Ще дадем в лаборатория и останките от тъканта, с която е било покрито лицето на покойния.“

Нова ценна находка откриха на нос Калиакра – масивен златен пръстен на аристократ

Най-интересният въпрос е кой точно е Георги от Калиакра? Каква е връзката му с династията на Палеолозите, а едновременно с това и с Добротица – владетелят на Добруджанското деспотство през 1347 – 1385 г., пише Archaeologia Bulgarica.

Знае се, че Добротица първоначално воюва с господаря на Загорското деспотство Михаил Палеолог – син на византийския император Йоан V Палеолог. Но после двамата сключват мирен договор с дълготрайни общи цели, защото дъщерята на българския феодал се омъжва за сина на Михаил Палеолог. Възможно ли е погребаният на Калиакра (столица на Добруджанското деспотство тогава) да е дете от този брак, тоест внук на Добротица? Но, засега това е само хипотеза, посочва Archaeologia Bulgarica .

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *