Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Доброволци изградиха в Балчик безплатна библиотека на брега на морето (+снимки)

Безплатна библиотека на крайбрежната алея в Балчик изградиха доброволци. От понеделник приканват табели с надписи „Вземи”, „Прочети” и „Върни”.  

 „Идеята за направа на библиотека на морето беше на една наша съгражданка, която е в нашата група ентусиасти. Казва се Снежана Тодорова и е учител в Балчик”, сподели пред Про Нюз Добрич Мариян Цветков – специалист „Озеленяване” към Община Балчик, който е един от доброволците.

„Много от книгите от нашето детство, от близкото ни минало прашасват или биват изхвърлени. Решихме, че по този начин можем да ги предоставим на балчиклии и гостите на града абсолютно безплатно. По този начин всеки, който иска, може да прочете, друг да вземе и да върне, или да остави своя книга”, разказа той.

Набелязали няколко места, но се спрели на това на крайбрежната алея - срещу четвърта буна, под вила Щорк. Така пространството под конструкцията на фотоволтаиците, които захранват уличното осветление на крайбрежната алея, се превърнало в библиотека.

Направили го група приятели ентусиасти – учители, озеленители, инженери и други, основно млади хора. Почти ежедневно в продължение на 20 дни заделяли по няколко часа привечер, за да превърнат мястото в кътче за култура.  С подръчни средства и много труд направихме нещо, което е полезно за града, за жителите и гостите на Балчик, сподели Цветков.

И добави: „Искахме да покажем, че с желание и с материали втора употреба – стари шкафове, стари палети, стари осветителни тела и т.н., могат да се направят неща, които да бъдат полезни и да радват хората. Ние не сме обвързани нито икономически, нито политически. Ние сме ентусиасти, които даваме своя принос за нашия град”.

Първоначално за събиране на книгите разчитали на приятели и познати. Впоследствие се включили и граждани, които ден след ден наблюдавали превръщането на пространството в библиотека.
„Включиха се и гражданите, които минаваха и ни гледаха, докато работим надвечер. Започнаха спонтанно да носят торби и кашони с книги. Някои от тях почистихме, реставрирахме, сортирахме. Една част постоянно се обновяват и зареждат, друга част е на склад. Все повече и повече книги идват. Няма цензура. Считаме, че всяка една епоха има своите книги, те са нашата история”, сподели още Мариян Цветков.

Започнали със 70-80 книги. Сега библиотеката разполага с около 300 книги – предимно на български език. Има също на румънски, френски, руски, украински и английски. Сред томчетата има исторически книги, романи, доста детски книжки.

Библиотеката край морето има обособена малка читалня с тапицирани и боядисани автомобилни гуми. Там децата сядат, рисуват, четат и се забавляват. Осигурено е безплатно осветление, както и wi-fi, което дава възможност на младото поколение да се задържи.

Даваме си малко почивка и същата тази група, която е с менящи се членове, подготвяме нови идеи – малки местенца, на които искаме да дадем живот и популярност. Малки акценти, които да са полезни и практични за жителите и гостите на Балчик, каза още Мариян Цветков.

c