Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Дестилерия за лавандула и бял равнец ще строят в село край Добрич

Инвестиционно предложение за изграждане на дестилерия за етерично маслени култури в с. Стефаново, крaй Добрич, е внесено за оценка от Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна.

Предвижда се новата преработвателна мощност да бъде изградена в имот с площ от 5533 кв. метра. Там има съществуваща едноетажна сграда със застроена площ от 238 м, която е с предназначение за селскостопанска сграда.

По проекта ще бъде изградено производствено хале от метална конструкция и стоманобетон, а съществуващата сграда в имота ще се обособи битовка за персонала. В инсталацията за производство на етерични масла ще се преработват лавандула и бял равнец. Годишно ще се добиват до 800 кг лавандулово масло и до 35 кг масло от бял равнец. Обектът ще е със сезонен характер и ще се обслужва от трима души персонал.

Дестилерията е с изразен сезонен характер  и ефективният фонд работно време за преработка е до 40 дни годишно. Доставката на суровината ще се извършва само през деня, тъй като етерично-маслените култури се жънат в най-горещата част от деня и се транспортират веднага до дестилерията.

Процесът на производство на етерични масла е сезонен от края на юни до края на юли.

c