Общество Регионални - начална Шабла

В Шабла почетоха депортираните от румънските власти добруджанци

103-ата годишнина от депортацията от румънските власти на десетки хиляди добруджанци в концентрационни лагери в Молдова бе отбелязана в Шабла днес, на празника Голяма Богородица.

Пред паметната плоча с имената на мъчениците от Шабла, оставили костите си в лагерите на смъртта, церемонията бе открита от ст. експ. „Културно и историческо наследство“ в ОА Шабла, Илиян Христакиев. В словото си, той разказа накратко на събралите се потомци историята на Добруджа преди Крайовската спогодба от 1940-а година, както и мъките и страданията на нашите предци, с които тя е наситена. Христакиев също припомни, че на територията на община Шабла, освен в града, паметни плочи с имената на откараните от съответните селище, има още и в селата Дуранкулак, Езерец и Граничар.

Пред паметната плоча с имената на страдалците, венци поднесоха: Общински съвет Шабла, кметът на Общината, Мариян Жечев и зам. кметът Цветелин Йорданов, Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Шабла, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Центърът за обществена подкрепа,  пенсионерски клуб „Надежда“, Сдружение „Обединени“ за Шабла. Цветя на плочата положиха и жители, и гости на града.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *