Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Почитаме паметта на медиците, загинали при спасяване на човешки живот

На днешния ден, 15 август, в България отбелязваме Деня на спасението. Датата е посветена на всички медицински работници, загинали при спасяване на човешки живот, както и на тези, починали по време на работа или непосредствено след нея.

15 август е обявен официално за Ден на спасението с решение 1039/ 20 декември 2012 година, ДВ/ 28 декември 2012 година на Министерски съвет. Датата е свързана с годишнината от смъртта на 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец д-р Стефан Черкезов.

На 15 август 1963 година д-р Черкезов се връща от служебна командировка в Горна Оряховица с автобус. На излизане от града той се сблъсква с камион и избухва в пламъци. Без колебание д-р Черкезов изважда от тях 47 души, но след това загива от тежките си изгаряния.

Главният редактор на в. „Български лекар“ д-р Тотко Найденов издирва още над 130 лекари (от тях 51 хирурзи, 20 от които от „Пирогов“) и медицински сестри, починали по време на работа и при спасяване на свои пациенти от заразяване от техните болести или при катастрофи с линейки.

По традиция всяка година на този ден се провежда официална церемония по отдаване на заслужена почит към всички загинали лекари, медицински сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите.  homenewspaper

c