Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Отбор на ПМГ „Иван Вазов” – Добрич участва в международно състезание за карсти и в карстова среда

Отбор от Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ в Добрич взе участие в първото международно състезание за ученици с карстова тематика и в карстова среда, съобщи техният ръководител Светлана Василева.

Състезанието е оригинална българска инициатива (2015 г.) и се реализира в реалните условия на защитена карстова територия – Брестнишката карстова геосистема.

В експерименталното състезание участие взеха още четири отбора, съответно от Бургас, Тетевен, Ябланица и Латвия. Те бяха съставени от ученици на възраст от 15 до 18 г. с предпочитания към различни учебни предмети и научни области, но отборно обединени от траен интерес към карста“, както и учители по различни учебни предмети и с различна професионална специализация, които чрез карста експериментират варианти за междупредметни връзки. Включени бяха и ментори/научни консултанти (специалисти в областта на карстологията и спелеологията), участващи активно в подготовката на отбора.

Основното състезание се проведе в три кръга в три последователни дни по часови график, който участниците получиха при откриването на състезанието. Отборите участваха и се оценяваха като екип.

В първия състезателен кръг бе извършена проверка на теоретичните знания за карста и карстовите системи. Той се проведе в зала и включваше индивидуално решаване на тестове (писмени и мултимедийни) от всички членове на ученическите екипи на отборите, а също и практически задачи.

Вторият състезателен кръг бе теренна работа по предварително подготвен от организаторите маршрут в Брестнишката карстова геосистема за проверка на практическите умения на отборите в решаване на изследователски задачи. Теренната работа включваше описания на наблюдавани процеси/ситуации, работа с карти и ориентиране в местност, вкл. в пещера, работа в природна лаборатория (полеви опити и експерименти), събиране на данни от демонстрирани теренни изследвателски методи и мониторинг, както и решаване на зададени практически задачи.

Маршрутът бе предварително подготвен, с обозначени контролни точки, указателни и информационни табели, наблюдателни пунктове, пунктове за теренни изследвания и експерименти (снабдени с изследователска апаратура и специалист, който да контролира и подпомага анализите и експериментите), оборудвана природна лаборатория на открито (за извършване на анализи по зададени въпроси) и др.При наблюдателните пунктове, в местата за теренни изследвания и експерименти и при полевата лаборатория бяха разположени квестори, които подсигуряваха и контролират изпълнението на теренните задачи.

Направените описания от състезателите и събраните от тях и обработени резултати от теренните изследвания и експерименти, бяха необходимите работни бази данни за следващия трети състезателен кръг. Отборите получиха и допълнителни материали и изследователски данни за Брестнишката карстова геосистема, предоставени от организаторите.

В третия състезателен кръг участниците решаваха зададен практически казус (симулирана проблемна ситуация в реална среда).

Проведени бяха и допълнителни състезателни прояви. Те имаха за цел чрез предизвитателствата на карста да предоставят на членовете на ученическите екипи допълнителна възможност за индивидуални изяви на способности и умения в различни области - спортна надпревара, арт-студио на открито и лидери в ИКТ - при решаване на задачи с карстова тематика.

Международното състезание бе съпътствано и от богата културна програма с вечери на запознанствата, еднодневна екскурзия, посещения на природни и исторически обекти, на музеи/концерти, както и срещи с представители на местната общественост.

c