Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Областен управител на Добрич става Почетен гражданин на Варна, краевед с отличие „За заслуги”

На празника на Варна, който е на 15 август, ще бъдат отличени двама изявени общественици и професионалисти, свързани с Добруджа.

По решение на Общинският съвет с най-високото отличие на община Варна ще бъдат удостоени трима варненци. Това са композиторът проф. Милко Коларов, лекарят и бивш ректор на Медицинския университет проф. д-р Димитър Камбуров, както и актьорът Мариус Куркински.

Проф. Камбуров получава признанието за постиженията му като учен и лекар специалист, както и за повишаване престижа на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Той е работил в болницата в Добрич, бил е ректор на Медицинския университет във Варна, във времето, когато се открива Медицинският колеж – Добрич. Областен управител на Добрич по покана на премиера Иван Костов в периода 2000 г.-2001 г.

Сред удостоените с почетен знак „За заслуги към Варна” е и краеведът и родоизследовател, почетния гражданин на Добрич, Атанас Пеев. Отличието е по повод  неговата 80-годишнина. Атанас Пеев е автор на 22 книги, почетен гражданин на Добрич. Неговата номинация е от Организационен комитет на опълченския род Сивкови, чиито първи изследовател е Атанас Пеев.

Церемонията по удостояване ще се състои в Летния театър от 20:00 часа.

c