Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Шабла участва в Седмицата на морето и морската култура в Мангалия

С представянето на книгата „77 тайни за риболова на морския факел” на Емил Тодоров Шабла се включи в Седмицата на морето и морската култура в Мангалия, Румъния. Емил Тодоров е председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Шабла. Издател на книгата е издателство „Нордиан“, преводът от български на румънски е на д-р Христо Боев, редактор е Богдан Боеру.

Представянето на „77 тайни за риболова на морския факел” се състоя във Военния клуб на Мангалия в понеделник. Книгата в превод на румънски е подарък на Емил Тодоров от най-близките му за шестдесетгодишния му юбилей. Модератори на събитието в Мангалия бяха Емилия Дабу (член на Съюза на румънските писатели и председател на клуба на изкуствата „Солтерис“) и д-р Христо Боев, който извърши и цялостния превод за събитието. Представянето бе предавано по Мангалия TV и канала YouTube.

При откриването на събитието Комендантът на гарнизона на Мангалия Петрика Първу сподели, че не знае какво може да очаква от книгата, но се радва на приятелските отношения между България и Румъния. Активното участие на присъстващите българи и румънци, наложи и темата: морските тайни, които ни разкрива книгата на Емил Тодоров. Тайни, някои от които се оказаха познати за присъстващите, защото се свързват със самотата, въдицата от детството, залезите, етичното отношение към другия…

Във Военния клуб в Мангалия, чийто директор е Лиана Наум, бяха представени и художниците Корина Виколов, Нику Гаджану, Александру Гиня и младата художничка от Бистрица-Нъсъуд, А. Дос.

Преводачът д-р Христо Боев е доктор по литература на Университета „Овидиус“ в Констанца. Превел е на български седемнадесет класически и съвременни румънски художествени произведения.

Председателят на Общинския съвет на Шабла д-р Йорданка Стоева сподели, че сътрудничеството с Мангалия е от преди десет години, но вече е преминало в приятелство. Участието на Шабла в Седмицата на морето и морската култура в Мангалия е доказателство затова.

c