Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Шабла ще отбележи 50-годишнина от обявяването на селището за град

С празничен Рок Симфони концерт в Шабла ще бъде отбелязана 50-годишнината от обявяването на селището за град, съобщават от общината. Сцената ще бъде открита на 27 август - деня, в който през 1969 година, е издаден указът на Народното събрание.

В празничната програма с участието на оркестъра на Държавната опера във Варна и на джаз формация "София" ще звучи класическа и модерна музика.

При фара край Шабла е локализиран град с пристанище Кария. Хронологическите граници на съществуването му са определени от 5 век преди новата ера до 6 век или период от около 1100 години. Този град-пристанище Кария е познат още с името Каран Лимен /т.е. пристанище на карите/. Карите били гръцки мореплаватели, живели по западния бряг на Мала Азия.

Легенда разказва, че в селището край морето Кария поради поява на чума хората се изселват навътре към сушата, където днес се намира град Шабла. Там имало имение на кадъна Айше Абла т.е. леля Айше. Изпусната е първата сричка „ай” и се получава Шабла, но това звучи много повърхностно.

Според друга легенда селото е получило наименованието от дивия киселец лапад, чийто листа са като сабя. От „сабля” се получило името на селището.

В годините на турското робство в най-ранния писмен документ го намираме от 1573 година в турския данъчен регистър на овцевъдите. Записано е Шаблъ с един овчар Али Богдалу, задължен да предаде 50 овце данък на държавата.

През 1676 г. Шабла е малко селце с 5 къщи. През 1873 г. го намираме записано Шайле, включено в кааза Балчишка, отстои от околийския център на 6 часа път, има къщи – 15 мюсюлмански и 120 – немюсюлмански. Името тук се посочва Шабла. Не е установено точно какво означава името.

През румънския период около 1925 година властите преименуват Шабла на село Кариени, като в основата му стои името на старото селище Кария.

Общинският съвет в с. Шабла с протокол от 22.10.1941 г. предлага да се сменят турските имена с български. За общинския център в този протокол е записано: „село Шабла се предоставя на комисията да посочи подходящо име”. Село Шабла е обявено за град с Указ 546/обн. 29.08.1969 година.

ПРОГРАМА
За тържествата на 27 август 2019 г.

09:30 ч. Пристигане на официалните гости /пред сградата на община Шабла/
09:45 ч. Ритуал по издигане знамето на Шабла с участието на представителния духов оркестър на Военноморските сили гр. Варна
/пред административната сграда на община Шабла/

10:30 ч. Тържествена сесия по случай 50 години от обявяването на Шабла за град
/пленарна зала на община Шабла/

12:15 ч. Откриване на реновираната Спортна зала в Шабла
19:00 ч. Празничен концерт /Рок Симфони концерт/
/Градски парк – Шабла/

c