Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Събориха къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич

Съборена е къщата-музей в Добрич на актрисата Адриана Будевска, видя репортер на Про Нюз Добрич. Както вече съобщихме, на нейно място ще се изгради нова, съответстваща на автентичния й дом.

http://pronewsdobrich.bg/2019/08/08/sabaryat-i-stroyat-nanovo-rodnata-kashta-na-adriana-budevska-v-dobrich/

Дейностите ще бъдат извършени по проект „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща-музей на Адриана Будевска”. Средствата в размер на 64 хиляди лева са отпуснати от Министерството на културата. Регионалният исторически музей в Добрич осигурява допълнително 12 000 лева. Избран е изпълнител – “Реставрация” ЕАД – София. Дейностите трябва да приключат и да бъдат отчетени до 15 ноември.

Къщата, която бе съборена, реално не е родната къща на Адриана Будевска. Тя веднъж е събаряна и възстановявана, но имаше разминаване с оригинала. По проекта къщата ще отговаря на него, ще се вдигне по автентични данни. За целта ще бъде използван снимков материал от архива на музея. Новата сграда ще бъде преместена малко в страни – с около 2 метра, за да отговаря на всички изисквания, да има и подстъпи за хората с увреждания.

c