Водещи новини - дясно Култура

Събориха къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич

Съборена е къщата-музей в Добрич на актрисата Адриана Будевска, видя репортер на Про Нюз Добрич. Както вече съобщихме, на нейно място ще се изгради нова, съответстваща на автентичния й дом.

Дейностите ще бъдат извършени по проект „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща-музей на Адриана Будевска”. Средствата в размер на 64 хиляди лева са отпуснати от Министерството на културата. Регионалният исторически музей в Добрич осигурява допълнително 12 000 лева. Избран е изпълнител – “Реставрация” ЕАД – София. Дейностите трябва да приключат и да бъдат отчетени до 15 ноември.

Къщата, която бе съборена, реално не е родната къща на Адриана Будевска. Тя веднъж е събаряна и възстановявана, но имаше разминаване с оригинала. По проекта къщата ще отговаря на него, ще се вдигне по автентични данни. За целта ще бъде използван снимков материал от архива на музея. Новата сграда ще бъде преместена малко в страни – с около 2 метра, за да отговаря на всички изисквания, да има и подстъпи за хората с увреждания.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *