Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Данъчни запечатаха 25 обекта по Северното Черноморие

25 търговски обекта по Северното Черноморие са ефективно запечатани от служителите на Националната агенция по приходите от началото на юли до средата на август, съобщават от НАП в Добрич. Съставени са 142 акта за административни нарушения, като 35 от тях са за неиздаване на фискален касов бон, 91 акта за установена разлика в касовата наличност и 5 за липса на фискално устройство. Всички търговци, които не издават касова бележка, се санкционирани със запечатване на търговския обект, освен наложената глоба, като обектите остават затворени в продължение на 2 седмици.

Сред запечатаните до момента обекти има китайски ресторант, заведения за бързо хранене, СПА център, бензиностанция и други.

Варненските данъчни, подкрепени от колеги от вътрешността на страната, извършиха над 2 300 проверки по Северното Черноморие и населените места по крайбрежието от началото на месец юли. Те проверяват за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия в крайморските курорти. Проверките се осъществяват чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите. Под физически контрол са поставени 20 високооборотни заведения за обществено хранене и дискотеки по Северното Черноморие. При извършените наблюдения само в един от ресторантите в присъствието на данъчните оборотът се е покачил от 9 хиляди на 15 хиляди лева. В останалите обекти не се отчита разминаване в отчитането на продажбите.

И през този сезон данъчните проверяват хотелски комплекси и къщи за гости по Северното Черноморие, като следят отчитането на заетостта  на местата за настаняване и внасят ли се осигурителните вноски на работещите в обектите. До средата на август са извършени 242 такива проверки и са съставени два акта за административно нарушение на данъчните закони.

Под постоянно наблюдение на служителите от “Фискален контрол“ от НАП   Варна са превозните средства, които зареждат със стока курортните комплекси. От началото на юли фискалните агенти на НАП са извършили 6 624 проверки на транспортни средства, като са проследили движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия, на стойност близо 6 млн. лева. По време на проверките публичните изпълнители от дирекция „Събиране“ са посетили и иззели паричните средства от касите на 62 обекта, като са внесли в бюджета над 90 хил. лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага спрямо търговци с просрочени данъчни задължения, които имат възможност да изпълняват задълженията си към бюджета, но не го правят.

„С всяка година нарушенията на данъчното законодателство по Северното Черноморие намаляват. Освен целогодишния контрол, който осъществяваме, залагаме и на партньорските отношения и поддържането на обратна връзка с работещите в туристическия бранш, за да постигнем устойчиво поведение  на търговците за доброволно спазване на данъчните и осигурителни закони през последните години“, заяви директорът на НАП във  Варна Милена Колева.

c