Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Бебе, заразено със сифилис, се роди в Добрич

За случай на вроден сифилис на кърмаче, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Той е установен през миналата седмица.

Вроденият сифилис е вътреутробна инфекция, която се предава на плода от болната майка по време на бременността чрез плацентата след 4-ия лунарен месец.Сифилисът на кърмачето се проявява в първите два месеца след раждането. При такива болни деца се установяват широк спектър аномалии от неврологичен, физически и интелектуален характер. Инфектирането на плода може да се осъществи както в случай на заразяване на майката преди зачатието, така и по-късно, на различни стадии от развитието на плода.

Според лекари, много често има пациенти, които носят венерически заболявания, без да потърсят лекарска помощ.

„Преди много години имаше контрол на сифилиса. Когато някой започваше работа или сключваше брак, задължително си правеше  изследване. Докато сега контролът е по-занижен”, коментираха пред Про Нюз Добрич лекари. Те очакват проблемът със сифилиса все повече да се задълбочава.

„Защото, това е великият имитатор. При него, докато има нещо наяве, то след време се скрива. После пак излиза нещо, което след това пак се скрива. Минават месеци, няма никакъв проблем. След това пак излиза нещо наяве, после се скрива. Така в един момент стадият вече е напреднал”, коментираха те.

Снимката е илюстративна

c