Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Потвърдиха задържането под стража на Сополанкото и сина му от Добрич

Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на Алтън А. за това, че на 3 август в съучастие с Росен Н. като помагач придобили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – кокаин, метамфетамин, амфетамин и марихуана. Това стана днес в две отделни съдебни заседания. Миналата седмица Окръжен съд – Добрич определи спрямо Алтън и баща му Росен, известен с прякора Сополанкото, най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Днес Апелативен съд – Варна потвърди законосъобразността на определения първоначален арест и за двамата обвиняеми. Събраните в хода на следствените действия доказателства, материалите и гласните свидетелства по безспорен начин обосноват и за този съд предположението, че Алтън и Росен са съпричастни към предявеното обвинение. Престъплението е с висока обществена опасност и се наказва строго от закона.

Обект на анализ са и други, събрани доказателства. В хода на задържането Росен, който е управлявал автомобила, е бил под въздействието на наркотично вещество. Бил е осъждан три пъти и срещу него има висящо досъдебно производство. Свидетелски показания пък разкрили изключително добре организираната престъпна схема за разпространение на забранените от закона вещества, които Алтън укривал в друг имот. Използвал трето лице да му „доставя“ дрогата от укритието. Преценката на тези данни води и въззивната апелативна инстанция до извода, че ако търпят по-лека мярка за неотклонение както Алтън А., така и Росен Н. може да се укрият от наказателно преследване или да извършат престъпление.

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Алтън А. затова, че на 3 август, в съучастие с Росен Н. като помагач придобили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – кокаин, метамфетамин, амфетамин и марихуана, не подлежат на обжалване.

c