Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отново агресия! Пациент строши стъкло в Спешното отделение в Добрич

Пациенти се налага да чакат повече за преглед и проявяват агресия, за последните две нощни дежурства има два такива случая. Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Спешно отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Калоян Куртев.

На дежурството в неделя срещу понеделник пациент от ромски произход счупил стъкло на входната врата на отделението и си тръгнал. Наложило се да почака около час и половина-два. Трябвало да изчака да дойде консултант, състоянието му позволявало това.

На дежурството снощи отново се наложило д-р Куртев да вика полиция заради близките на пациентка от малцинствен произход. Били й направени пълни изследвания и скенер, но трябвало да изчака за приемане в Отделението по неврохирургия. Роднините й вдигнали скандал, започнали да блъскат. „Слава Богу, до вербален контакт не се стигна. Реших да извикам полиция, за да не влизам в конфронтация и пререкания”, сподели началникът на отделението. Служителите на реда пристигнали, успокоили близките на жената, след това всички писали обяснения.

Увеличи се пациентопотокът в Спешно отделение за сметка на здравно неосигурени и на неспешни пациенти, каза д-р Куртев. В на нощното дежурство в неделя срещу понеделник през отделението са преминали 54 души, от които около 10 са били спешни. Причините са, че личните лекари масово са в отпуск и пациентите им не търсят нито техните заместници, нито кабинетите за неотложна медицинска помощ в ДКЦ 1 и ДКЦ 2, а се обръщат директно към нас, обясни началникът на Спешно отделение.

Агресията е ежедневие за работещите в болницата в Добрич и рано или късно ще доведе до това медиците да си тръгнат. За това алармира в началото на годината пред Про Нюз Добрич зам.-директорът на МБАЛ-Добрич д-р Бисер Ботев. По думите му, колегите му са на ръба да си подадат оставките, защото никой не е длъжен да търпи някой да го псува или заплашва, че ще го причака след работа, ще го бие или убие.

Припомняме, че през май м. г. пациент на Спешно отделение също нанесе поражения на входната врата и нападна лекарския екип. 35-годишният разярен мъж от Крушари завел на преглед съпругата си и настоял веднага вратата на отделението да бъде отворена и жена му да бъде приета. Заплашвал лекарите, обиждал ги, а след това разбил вратата.

През август м. г. бе нападната д-р Мариана Москова от Детско отделение. По време на нощно дежурство тя приела дете с хронично заболяване. В продължение на три дни то било лекувано в дома си и след като състоянието му не се подобрило, родителите го завели в болницата. Баща му бил във видимо нетрезво състояние. При приема на детето той нападнал д-р Москова и направил опит да я удари. Заплашил, че ще я убие. Само намесата на млад мъж по време на инцидента предотвратила по-тежки последици. Пияният баща удрял още стените, вратите и счупил стъкло на асансьора.

Условна присъда от година и четири месеца с 3-годишен изпитателен срок получи през юни друг баща, който нападна лаборантка. 33-годишният Никола Н. бе признат за виновен за причиняване на средна телесна повреда на медицински специалист, извършено по хулигански подбуди.

На 29 януари м. г. Никола посетил клинична лаборатория в МБАЛ в Добрич. Там той нанесъл юмручен удар на медицинска лаборантка, на която счупил слепоочна кост и причинил контузия на мозъка. В деня на нападението пострадалата взела кръв на дете на година и два месеца, което било придружавано от майка си. Манипулацията била травмираща за детето и то започнало да плаче, а майката била видимо изнервена. След манипулацията жената и детето си тръгнали. Около половин час по-късно тя се върнала в болницата заедно с бащата на детето Никола Н. Намерили лаборантката и 33-годишният мъж й нанесъл удар.

c