Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Две нелегални дестилерии за етерични масла са открити в област Добрич

34 решения за преценяване необходимостта от оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ за инвестиционни предложения, свързани с изграждане на дестилерии за производство на етерично-маслени култури на територията на област Добрич, са издадени от служителите на РИОСВ-Варна за периода 2013-2018 година. Това съобщиха от екоипснекцията по повод отправено запитване от Про Нюз Добрич. В процедура преценяване необходимостта от ОВОС са още 4 дестилерии.

Към настоящия момент са извършени проверки на две дестилерии без необходимите разрешителни документи, удостоверяващи правото на ползване. В тази връзка писмено е сезирана РДНСК-Добрич за предприемане на действия по компетентност, съгласно Закона за устройство на територията.

Най-много дестилерии за етерично-маслени култури има на територията на община Добричка, от РИОСВ посочват, че там за периода е преценена необходимостта от ОВОС на 8 инвестиционни предложения.

От екоиспекцията съобщават още, че към 5 август са регистрирани 2 случая на запалване на отпадъци от производство на етерично-маслени култури в област Добрич. РИОСВ-Варна е извършила съвместни проверки на място и в рамките на компетенциите си е съставила 1 акт за установяване на административно нарушение /АУАН/, за 1 от случаите е сезирана прокуратурата. На същите дружества са съставени актове и от страна на съответните общински администрации.

Снимката е илюстративна

c