Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на левичарите

Днес – 13 август, отбелязваме Международния ден на левичарите.  Левичари са от 3 до 10 процента от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла възраст – по-малко.

През 1992 г. от организацията Клуб на леворъките (Left-handers club) обяви 13 август за Международен ден на хората, които работят с лявата ръка в знак на протест срещу „устроения за дясна ръка свят“ и предразсъдъците за „леваците“.

Смята се, че причините да се ползва лявата вместо дясната ръка са генетични. Това, което е сигурно е, че при тези хора доминираща е дясната половина на мозъка (контролираща левите крайници), силна в асоциативното и образното мислене.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Хитлер, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

В изкуството и науката левичари са Алберт Айнщайн, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Рубенс, Ван Гог, Ешер и Тулуз Лотрек, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол, Ханс.

Сред държавниците – бившият президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици. Интересно е, че пет от последните седем американски президенти също пишат с лявата ръка, като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин, Хари Труман и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън и членове на кралското семейство.

Всеки четвърти американски астронавт, участвал в полетите до луната,  е бил левичар.

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, а в областта на киното – Анджелина Джоли.

Източник: http://mediaplus.bg

c