Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

100-тина са останалите живи домашни прасета в област Добрич

В цялата област Добрич има останали, по последни данни, около 100-тина прасета в задни дворове. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия днес. Той посочи, че процесът е приключен в общините Добрич, Добричка, Шабла и Крушари. В момента екипите правят обходи в селата на територията на община Генерал Тошево.

Д-р Каменов съобщи още, че в района на бившето военно летище на Добрич до момента от екип на ОДБХ са евтаназирани 103 прасета.

По данни към 9 август на Областна дирекция „Земеделие, храни и гори“ в цялата област прасетата в тип заден двор са 113. В община Балчик има в две села – 20 в Оброчище и 5 в Царичина, в община Генерал Тошево са 30. На територията на община Каварна домашни прасета има в Божурец - 3, Вранино - 11, Селце - 1, Септемврийци -13, и Топола - 1. В община Тервел има 13 прасета, всички в Нова Камена.

Областният управител Красимир Кирилов се обърна с апел към представителите на общините и поиска в срок до 20 август да предоставят в областна администрация списъци, заверени от кметовете, кметските наместници и официалния ветеринарен лекар в общината, с имената на стопани, които са отглеждали до 5 прасета в задни дворове. „Тези списъци ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието, храните и горите и хората ще получат обезщетение до 300 лв. за дезинфекция на стопанствата си“, каза областният управител.

На заседанието на Областната епизоотична комисия присъстваха представители на търсачите на трюфели, които миналата седмица протестираха в Добрич. Дискутираха се въведените ограничения и забрани за влизане в горите за събиране на трюфели, билки и други горски продукти. Стигна се до решение около големите свиневъдни комплекси на територията на областта да бъде въведена 10-километрова зона, в която е забранено влизането в горите. В заповед на областния управител, която ще бъде предоставена на събирачите на трюфели, ще бъдат разписани мерките, които трябва да спазват всички, които влизат в горите за събиране на горски продукти.

c