Водещи новини - дясно Култура

Празничен концерт по случай Курбан Байрям се състоя в Добрич (+снимки)

Празничен концерт по случай Курбан Байрам организира в навечерието на празника читалищното настоятелство при НЧ „Мевляна-2012” в Добрич.

Залата на Общинския младежки център „Захари Стоянов” бе препълнена от участници и гости. Присъстващите бяха посрещани от председателя на читалището Гюлхан Вейсел и секретаря Нуртен Кьосе.

Участие във фолклорната програма взеха певчески и танцови състави, както и индивидуални изпълнители към читалището. Музикални поздрави от сцената отправиха и гости от силистренските формации – при НЧ “Бачо Киро”- с. Искра, фолклорна група “Пъстра китка” при читалището в с. Листец, както и състави за автентичен фолклор от с. Крушари. Те представиха богата програма от български и турски фолклор, както и скечове.

Празникът бе съпътстван от отлично настроение и вдъхновяващи изпълнения на самодейците от Добрич и Силистренско. Впечатлената публика ги възнагради със заслужени аплодисменти.

Курбан Байрам е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение. Празникът започва днес и се отбелязва четири дни.
Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича “Арифе”. Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите.
В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва – байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва – сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на специално подготвени за случая просветителски проповеди. След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.
Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият – две години, а камилата – пет години.
Смисълът на Курбан Байрам е да се раздава курбанско месо на нуждаещите се – сираците, самотните и болните, за да могат и тези хора да усетят празника. Канонът повелява богатите да раздадат цялото месо. Тези с добри доходи раздават една трета от курбанското месо, с втората се гощават гости, близки и приятели, а третата остава за семейството. Хората с ограничени възможности и многолюдните семейства могат да оставят цялото месо за себе си.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *