Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

За пета година в Одринци отличиха най-добрите градинари (снимки)

За пета поредна година в село Одринци днес се проведе Празник на градинаря. Той се организира от Инициативен комитет, като тази година в подготовката и реализацията му се включи и народното читалище в селото.

За първи път празникът се провежда през 2015 година, когато местните градинари имали сериозни притеснения, свързани с язовира край селото. Искали чрез празника и дадения тогава курбан, да измолят Божията милост. „И Господ наистина се смили над нас. Оттогава насам ние се обединяваме и правим такива срещи. Това е нашата цел – да се обединяваме, да нямаме проблеми помежду си, защото те пораждат и проблемите с природата”, припомни Георги Градинаров.

„В село Одринци всички са градинари. Всеки иска да има своя продукция. Но, 20-30 са градинарите, които професионално се занимават с това и произвеждат стока за пазара”, сподели пред  Про Нюз Добрич Цветан Иванов Йорданов, който е доайен в производството на зеленчуци.

Той е човекът, който най-дълго се е занимавал професионално със зеленчукопроизводство. Бил е бригадир на зеленчукова градина, работил е в оранжериите в Добрич, при „Амброзия”, в селата Димитър Ганево и Батово.  Сега работи по малко, колкото да не забравя занаята. А, и да е между градинарите.

Доайенът поздрави местните градинари с признателност и уважение към труда им. Подчерта, че навсякъде по света, където има българи градинари, те се ползват с голямо внимание.

Уменията си показаха и местните градинари, които бяха изложили най-доброто от своите градини и оранжерии.

Бяха отличени и най-добрите сред тях:

  • Най-добър производител на разсад – Маньо Великов
  • Най-добър производител на плодове – Жельо Захариев
  • Най-добър производител на пипер – Данко Минков
  • Най-добър производител на картофи – Михаил Андонов
  • Най-добър производител на домати – Георги Дойчев
  • Най-млад градинар – Сергей Кутианов
  • Най-стар градинар бе връчен на Цвятко Иванов

Гости на празника бяха народният представител Даниела Димитрова, председателят на Общинския съвет на Община добричка Пламен Станчев, кметът на община Добричка инж. Тошко Петков, зам.-областният управител Красимир Николов.

За доброто настроение на гостите се грижиха самодейците от състава към читалището, както и гост музиканти.

Специална изненада за присъстващите бяха изпълненията на талантливата Мартина Петрова. Красивата певица е с корени от село Одринци. Тя е ученичка в ЕГ „Гео Милев” в Добрич, а неотдавна покори сърцата на милиони пред малките телевизори с участието си в „Гласът на България”.

Много кръшни хора се извиха днес на мегдана в село Одринци, а присъстващите си пожела празникът да продължава, а участниците в него да се множат.

c