Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Над 150 производители на лавандула се обединиха в асоциация в Добрич

В първото общо събрание на новоучредената Национална асоциация на производителите на етерични масла в Добрич се включиха над 150 производители от цялата страна. Те отглеждат лавандула, рози и други етерично-маслени култури. Конферентната зала на хотел "България" се оказа тясна за всички желаещи да присъстват.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, учредителното събрание е проведено преди две седмици, асоциацията вече е вписана в Службата по вписванията.

Присъстващите на Общото събрание обсъдиха идеи за реализация и търговски цели, с които да се спре обезценяването на труда им.  

Идеята на производителите е да се обединят и като едно цяло да защитават интересите си, да отстояват цени, да търсят възможности за директен излаз на международните пазари.

Производители на над 100 тона лавандулово масло присъстваха в залата. Те са притеснени заради ниските цени тази година. Затова считат, че чрез обединяването си могат да защитават интересите си и да налагат на международните пазари бранда „Добруджанско лавандулово масло”. „Ние трябва да промотираме аромата. Защото в парфюмерийното производство няма добър или лош аромат, а има такъв, който парфюмеристите чакат”, коментира един от присъстващите.

„Това, че можем да акумулираме големи количества масло, може да доведе до увеличение на цената на продукцията ни”, коментира производител.

Според част от коментарите в залата, с изискванията за качество на маслото, се търсят механизми, за да се свалят цените, да има хаос на пазара и всеки производител да трябва да се „спасява” сам.

Предвижда се Национална асоциация на производителите на етерични масла да се регистрира и в международни асоциации, за да може да се постигне достатъчно добра цена и за маслото с много добри качества.

Според устава на асоциация, членският внос е 50 лева за година. Предвижда се, при реализация да се продават равни количества от всеки член.

Седалището на Националната асоциация на производителите на етерични масла е в Добрич.  

c