Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Немски мореплавател-пътешественик откри корабното Експо в Каварна

В Каварна започна надпреварата от Държавното първенство за настолни корабни модели от клас „С“, коетосе провежда за XX-и път през 2019 година . 36 настолни корабни модела на състезатели от шест български града ще мерят сили за най-висока оценка от съдиите - републиканска и международна категория. Организатори на надпреварата са Българската федерация по корабомоделизъм и корабомоделен спорт, Община Каварна и Спортен клуб по корабомоделизъм  "Вимпел".

По време на откриването на първенството, специални гости бяха кметът на община Каварна, капитан далчено плаване Александър Александров и д-р Доминик Гьорлиц - по известен като "немският Тур Хайердал".

Д-р Герлиц, който е мореплавател-пътешественик, представи своя филм "Историята на Абора“, за "Абора 4" - поредното морско предизвикателство, на което е ръководител. "Абора 4" е името на тазгодишната тръстикова лодка, с която д-р Герлиц и екипажът му са на околосветска изследователска експедиция. В следващите дни, "Абора 4" ще потегли от Варна за остров Кипър. Първата експедиция на "Абора" е през 1999, следва втората през 2002 и през 2007 беше предишната - трета.

Майстори на корабни модели се събират за юбилейно Експо в Каварна

След откриването на филма за "Абора 4", в поредицата „Панорама на морските филми“ предстои излъчването на още две киноленти:

  • На 12 август от 17:30 часа в Историческия музей ще се излъчи филм за Каварна
  • На 13 август от 20:30 часа пред Арт клуб „Ретро“ ще бъде прожектиран филм за Васил Куртев
c