Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Водни лилии добавят романтика на парка в Добрич

Водни лилии-нимфи са наричани още „деца на слънцето“

Водни лилии, известни като богините на водата, цъфтят в езерото в градския парк в Добрич. Красивите цветя са обагрени в жълто, бяло и розово.

Омагьосват с цялата си прелест само през деня - от огряването на слънцето до  ранните следобедни часове. След това се затварят. Могат да се видят единствено на островче, което е с площ от около 100 квадратни метра.

Видовете са поставени по време на реконструкцията на парка през 2013 г. Първоначално са били 17 жълти, 12 бели и 9 розови водни лилии, които всяка година се размножават и стават все повече, съобщиха за Про Нюз Добрич от Общината.

Оттам добавиха, че водните линии цъфтят от края на май-началото на юни до есента, ако е по-топла.

За лилиите в езерото в Добрич се полагат периодични грижи. Те се състоят в почистване на ненужната растителност около тях и плевене. Защитен вид са,  съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Латинското название на растението произлиза от нимфите – богините на водата.

Родът обхваща 70 красиви водни растения Водните лилии са многогодишни и по-рядко едногодишни водни растения с подводни и силно развити коренища, впити в дъното на течащи или застояли водни басейни, като листата и цветовете им плуват на повърхността. Листата им имат дълги дръжки. Листата са цели и могат да покрият площ до 2 метра в диаметър. Цветовете са големи, а венчелистчетата обикновено са много.

Много от тези цветя се отглеждат в градини и водни басейни заради своите ефектен вид, аромат и интересни блестящи листа. Лилиите обитават северното полукълбо и тропиците, само някои видове се срещат в Южна Америка и Австралия.

Бялата водна лилия е от семейство водни рози. Обитава спокойни води. Едно от най-красивите водни цветя. Символ е на възкресението, чистотата, творческата сила. Тя обаче е цвете, което расте във водните басейни и ако поседи повече време, откъснато и без вода, почернява и увяхва. Ето защо не може да срещнете букети от водни лилии. Все пак обаче, нищо не пречи, ако имате градина с малко езерце да си отглеждате от тези цветя.

С всяка изминала година броят на водните лилии в езерото в парка се увеличава, снимка Община Добрич

Всяка сутрин, те ще ви радват с аромата и вида си на бяла нежност.

Много легенди и детски приказки разказват за миниатюрните духчета-елфи, които спят в цветовете на водната лилия през деня, а вечер разклащат стъблото и.от камбаноподобната и главица се понася нежна мелодия, която само духчетата могат да чуят и те танцуват цяла нощ на тази музика. На сутринта отново заспиват в камбанките на нежното водно цвете.

В славянските легенди водната линия е свързана мистериозно с русалките.

Скандинавските легенди разказват, че всяка лилия има за приятел елф, заедно с него се ражда,с него и умира.

Според древногръцката митология, водна лилия е била бяла нимфа, но тя умира от любов, заради останалия равнодушен към нея Херкулес и се превърнала в красиво цвете.

Водни лилии-нимфи са наричани още „деца на слънцето“,защото красивите им цветове се отварят сутрин при изгрева и се затварят със залеза на слънцето.

Лилията шества в историята. В древна Персия тя е била част от герба . Египетските фараони също много тачели цветето.В центъра на своите палати,те задължително имали малко езерце с лилии.

Растението е било на особена почит и през Средновековието. А индийската царска династия на Могулите го издигнала в култ. Цветето присъства и в хералдиката на Франция. Трите златни лилии върху кралското знаме означават справедливост, състрадание, милосърдие. Това били и най-ценните добродетели в страната по онова време. При царуването на Луи IX лилията  става част и от герба. От там  следва и прозвището крал на лилиите, а Франция – страна на лилиите. Бурбоните пък си харесват бялата лилия и създават  Орден на бялата лилия.

Не са малко и легендите за това цвете. Най-разпространената е тази, описана в древногръцката митология. Гръмовержецът Зевс изневерил на съпругата си Хера с красивата Алкмена. От любовта се родил син - Херакъл. Ревнивата Хера решила да си отмъсти за прегрешението и се наканила да погуби бебето, но щом го видяла, трогнала се и вместо да го убие, пожелала да го накърми. Малкият Херакъл обаче разпознал в нейно лице враг на своята майка и захапал гърдата й. Тогава Хера гневно го отблъснала, а от ухапаното място закапали мляко и кръв. От млякото се образувал Млечният път на небето, а от там, където капките кръв падали на земята, поникнали лилии. Името на лилиите идва от древен галски език и думите ли ли, което значи бял, бял.

Все пак родината на лилиите е Персия - люлката на цивилизацията. Столицата на Персия била Суза, което в превод значи град на лилиите.

Деликатният аромат на това цвете провокира въображението за наситени с романтика преживявания. Снимка: Община Добрич

От незапомнени времена хората се прекланят пред прекрасните й цветове. А френският импресионист Клод Моне е увековечил възторга и любовта си към лилиите в около 250 маслени картини. Наричана още “водна нимфа” или “водна луна”, лилията вдъхновява не само поетите и художниците с красотата си, но и всички, настроени за романтични преживявания.

В света съществуват много сортове и хибриди на водните лилии и с всяка година тяхната популярност става все по-голяма. Те могат да бъдат отглеждане не само в отгромните и дълбоки водоеми, но и в малки изкуствени басейни, които могат да се съберат дори в жилището ви, ако им осигурите достатъчно количество светлина през лятото и комфорт за презимуване в по-хладното време на годината.

Деликатният аромат на това цвете провокира въображението за наситени с романтика преживявания, за изпълнени с наслада незабравими мигове.

В днешни дни хералдическата лилия е и част от знамето на канадската провинция Квебек, както и на Ню Орлиънс. След като ураганът Катрина удря града през 2005 много от гражданите си татуират символа в памет на загиналите. Хералдическата лилия участва и в емблемата на Шевролет Корвет, на израелските тайни служби, на Движението на скаутите. Символът е често срещан в литературата. Пример за това е бестселъра на Дан Браун "Шифъра на Леонардо", "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго, "Тримата мускетари" на Александър Дюма и др.

c