Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Стотици ще мерят сили в мазни и народни борби за празника на с. Бенковски

Мазни и народни борби ще се проведат по традиция в добричкото село Бенковски по повод празника му, съобщи за Про Нюз Добрич кметът му Осман Осман. Съборът на населеното място ще е два дни – на 17 и 18 август, и е наситен с прояви. Той се провежда за седма поред години, на предни негови издания гостите са достигали до 4-5 000 човека.

Футболна среща между отборите на „Искра 41” от село Бенковски и „Тракия – Чорлу Балкан спор” ще се проведе на 17 август (събота), от 17 часа. Осман сподели, че през май т.г. футболистите от Бенковски са гостували на клуба в град Чорлу, а сега те им връщат визитата.

Проявите в събота, 18 август, ще започнат от 10 часа с конни надбягвания. Състезателите ще мерят сили на 4 гари, очаква се да се включат около 40 коня. Най-малкият жокей е на 12 години, а най-възрастния над 50. За призьорите ще има парични награди, купи и медали.

Народни песни и танци ще бъдат представени от 12.30 часа. Ще има изпълнители от Добрич, Русе, Ситово, Дулово. Участниците ще получат грамоти и парични награди.

Между 120 и 130 състезатели са заявили участие в народните борби. Те са от цяла Североизточна България, от Сливен, Одрин и други населени места. Народните борби започват от 14 часа. Сили ще мерят в няколко възрастови категории - деца, момчета, кадети, юноши, и мъже. Осман Осман обясни, че в деня на борбите те ще бъдат разпределени в категории, в зависимост от възрастта и килограмите им. През миналата година борците са се състезавали в 18 категории.

Несъмнено най-атрактивни ще са мазните борби. В тях се очаква да се включат около 8 двойки от Добрич, Бургас, Айтос, Руен, Исперих. Три стека олио за мазане са осигурени от „Клас олио”, по един стек ще получат и класиралите се на първо място.

c