Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Агрофирма протегна ръка на „Чудната градина“ с дарение и за работниците

Фирма от аграрния сектор подкрепи „Чудната градина“ в Добрич. Днес гости на младежите с увреждания, които работят в най-голямото у нас социално предприятие, бяха представители на „Панамин“.

Те предоставиха като дарение австрийски продукт за стимулиране на зеленчукови култури – биотор от вулканични скали и минерали. С имуностимулатора бяха подхранени 9000 корена зеле чрез дрон на "Дрон Сървис Провайдър" ООД.

Така в „Чудната градина“ нагледно бе показано как социално предприятие може да прилага в практиката технологии, дошли от бъдещето и да развива модерно земеделие.

От „Панамин“, освен че предоставиха  солидно количество имуностимулатор, който да се ползва и за третиране на други зеленчуци в „Чудната градина“, зарадваха и работещите там 22 младежи с интелектуални и други увреждания.

За всеки от тях имаше оригинални маратонки, беше осигурен и обядът им за днес.

Това, което се случва в „Чудната градина“ е уникален модел, който обществото трябва да подкрепи, посочи управителят на „Панамин Ко“ Ангел Кинанов. И увери, че се поставят началото на партньорство.

Когато фирмите в региона отчетат добра година, могат да помагат на хора, които имат нужда, вярват в компанията.

От екипа на „Чудната градина“ съобщиха, че предстои да се изгради четвърта оранжерия и разсадник.

Проектът за създаване на „Чудната градина” стартира преди почти две години. През май миналата година социалното предприятие получи и терен от 4 дка от община Добрич, където да се отглеждат зеленчуци и цветя.

През януари „Чудната градина” получи одобрение като работодател по две програми за трудова заетост на хора с увреждания. Общо 22 души ще имат работа в продължение на 30 месеца.  18 от тях с интелектуални затруднения, младежи, които никой не е пожелал да наеме. Започнало с една оранжерия с площ от 100 кв. м през ноември миналата година, социалното предприятие вече има три оранжерии, пълни с реколта и има нужда от четвърта.

c