Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Лебеди правят компания на туристите край Крапец (+снимки)

Приятна компания имаха за повече от час тази сутрин летовниците край Крапец. Двойка красиви бели лебеди ги зарадваха с присъствието си.

За радост на туристите, дружелюбните птици плавали край брега и дори грациозно позирали за снимките. Излизали сами при хората и търсели вниманието им. На най-голям интерес отстрана на изящните пернати се радвала 13-годишната дъщеря на семейство от Добрич, което традиционно летува в района на Крапец.

Те разказаха, че вече трета година виждат лебеди там. Първият път бил на 6 август 2017 г. Тогава край туристите плавали двойка лебеди и петте им малки.

Дали двойката лебеди е една и съща, могат само да предполагат. Но, са щастливи, че почивката им на красивото Северно Черноморие е била съпроводена с това невероятно изживяване.

Крапец, 6 август 2017 г.

Немият лебед е включен в Червената книга на защитените видове у нас. В България той гнезди по поречието на река Дунав и Черноморието. Изолирани находища има във вътрешността на страната. Двойките у нас се оценяват на 12–36, което отбелязва ръст в сравнение с популацията към 1985 г., когато е имало едва 5–20 двойки. Във всяко находище има от една до няколко двойки.

Дуранкулашкото езеро е от особена важност в национален мащаб за гнезденето на немия лебед (Cygnus olor). На много места по света немият лебед живее в полудиво състояние като паркова птица, като дори дивите популации често се заселват да живеят в близост до хората.

c