Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

До края на седмицата умъртвяват прасета и в Каварненско

Над 220 прасета се отглеждат в задните дворове на жителите на населените места в каварненската община, обобщи Елица Петрова – началник отдел „Екология и зелени системи“ към администрацията, съобщава Радио "Варна". Тя уточни, че общинската епизоотична комисия е в повишена готовност и изпълнява заповедта на областния управител на област Добрич Красимир Кирилов, свързана с повишената опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете. В община Каварна няма регистрирано огнище, но тя попада в зоната на умъртвяването на прасетата от личните стопанства.

Умъртвиха над 100 прасета в незаконно стопанство в Добрич

Очаква се до края на тази седмица комисия от Агенцията по храните съвместно с общинската комисия да посети населените места и да даде указания и срок от 48 часа на стопаните да умъртвят прасетата. Всички населени места имат определени площадки, където да загробят умъртвените прасета. Нарушителите на заповедта могат да бъдат глобявани от 150 до 1000 лв. като се спазва закона на ветеронаромедицинската дейност. В с.Септемврийци има свинекопмплекс, в който се отглеждат 6 000 прасета – съдбата им ще бъде решене след обхода на комисията от Агенцията по храните. Управителят на комплекса поддържа връзка с областния център  , както и с ветеринарният лекар за община Каварна, информира още Радио "Варна".

Умъртвяват с ток десетки нелегално отглеждани край летището в Добрич прасета

По-рано днес пред Про Нюз Добрич директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов съобщи, че освен в нелегалната ферма край летището в Добрич и един случай в с. Карапелит, в други населени места на област Добрич не са установени отглеждани в т. нар. заден двор прасета, които не са заклани в дадения на стопаните срок.

c