Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Търсачи на трюфели излизат на протест в Добрич, ще искат оставки

Търсачи на трюфели от Добрич и други градове в страната излизат на протест срещу предприетите мерки за защита от Африканска чума по свинете, съобщи за Про Нюз Добрич един от организаторите – Светлин Неделчев. Протестът ще се състои утре от 13.30 часа на паркинга на „Мосю Бриколаж” в Добрич, а от 14 часа – пред Областна администрация. Там ще бъде връчена протестна нота. Такава вече е изпратена на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева. 

Очаква се на протеста в Добрич да участват над 200 души. От Варна за събитието ще тръгнат над 100 автомобила, посочи Неделчев. Той обясни, че същите протести ще започнат и в Русе. По думите му, може би Добрич и  Русе ще са горещите точки на редовните протести ако не се съобразят с исканията им. 

В протестната нота се посочва, че кучетата и търсачите на трюфели, за разлика от ловците, не са контактни с дивите прасета. Неделчев обясни, че кучетата на ловците, които са големи, са обучени да преследват, дори да захапват дивото прасе. Докато кученцето за трюфели обикновено е кокер, което души по земята и го интересуват единствено трюфелите. Неделчев обясни, че когато подуши миризмата и намери трюфел, то получава награда. Той допълни, че при среща кокер и прасе кокерът ще тръгне в обратна посока. 
Заповедта на областния управител на Добрич е незаконосъобразна, пише в протестната нота. „По Конституция всеки човек има право на труд. Някои от хората работят само това, може би 60-70 процента”, посочи Светлин Неделчев. Той обясни, че в момента хората изкарват по 50-60 лева надник и разчитат на тези пари да си купят дърва, нещо друго, да се подготвят за зимата. При тази забрана техният труд отпада, в момента нямат право на труд, категоричен е организаторът на протеста. Той допълни, че става дума за около 20 000 души в България, а в област Добрич са около 2 000. Почти няма село в областта, където да няма по няколко семейства, които да се препитават с търсене на трюфели, каза още Неделчев. 

Предвид усложнената епизоотична обстановка, сме съгласни да спазваме единствено обособена инфектирана зона около огнище 3 км, се посочва в нотата. Недоволните споделят, че извън тази зона биха били в полза в борбата срещу Африканската чума по свинете, като се задължават при намиране на умряло прасе да алармират съответните компетентни органи. По думите на Неделчев прасетата в момента не са в горите, а са в селскостопанските култури, в царевицата. 

Протестиращите ще излязат и с искания за оставки. Според Неделчев  - със сигурност на министър Десислава Танева. В протестната нота недоволните заявяват, че ако не се вземат адекватни мерки, ще бъдат принудени да алармират всички международни институции и да преминат към ефективни протестни действия, тъй като считат, че са накърнени конституционните им права.

c