Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На вниманието на Ботаническа градина или как във Версай може, а в Балчик - не

Бях във Версай. Не се хваля… или поне не много. Няма да описвам двореца и градините защото това е невъзможно. Макар, че за мен си беше лично преживяване и мога да разкажа много. За 11 евро вход за градините можеш да се насладиш на стотици квадратни метри /площта е около 110 футболни игрища/ зеленина, цветя, фонтани, езера, статуи и всичко това на фона на прекрасна класическа музика, която не се натрапва, а създава чувство за тържественост и еуфория. И, ако само за миг затворите очи, почти можете да чуете стъпките на Краля Слънце и да усетите парфюма на кралица Мария-Антоанета, която току-що мина покрай вас и бърза за сватбата си /това е за тези с по-богата фантазия/. Музиката се чува навсякъде в градините и създава неповторима атмосфера. Излишно е да казвам, че въпреки цялото ми старание, не открих тонколоните и кабелите сред зеленината.

Разхождаш се и се чувстваш като уважаван гост на кралското семейство. Можеш да поседнеш на пейка, можеш да обядваш в ресторант, да си купиш храна и да седнеш да хапнеш на тревата около алеите. Имаше семейство с двете си деца, които бяха приседнали на тревата до една пейка и от кутийки /явно донесени от вкъщи/  обядваха и това не беше странно, а напротив беше нормално и хубаво. Местата, от които можеш да си купиш храна и ресторантите са умело вписани в зеленината на алеите и  скрити от погледа на разхождащите се, за да не нарушават усещането за пътуване във времето и само малки, дискретни табелки ви казват, че ако минете по алеята на Луи Незнам си кой си ще можете да се насладите на храната в ресторант Еди кой си…Всичко се случва спокойно, естествено и нормално. Никой не те преследва, никой не те дебне. Мястото и обстановката предполагат взаимно уважение и респект. Всички са усмихнати и добронамерени.

За Двореца на Версай билетът е по-скъп, но гражданите от 18 до 25 години влизат безплатно. Стори ми се гениално. Да дадеш възможност на младия човек да дойде, да види и да усети величието на изкуството, да му създадеш критерии за красиво, който да е на такова високо ниво, е сигурен начин да възпиташ у него стремеж към хармония и красота. И, за да усетиш красотата тук, не е нужно да си архитект, художник, инженер или какъвто и да е друг. Така е с всички големи произведения на изкустовото. Според мен, те се свързват с човека по някакъв необясним начин, който е извън хората и пространството и защото е магия - без значение дали е картина, музика, сграда или градина...

Можете да снимате всичко - и в градините и в двореца, без значение дали любителски или с професионален фотоапарат. Не видях охрана, не видях някой да прави забележка на някого. Денят беше неделен и национален празник на Франция. Тук имаше стотици хора от цял свят – семейни посещения и големи групи туристи, които си снимаха и никой не ти иска пари за това и не ти забранява.

По този повод ми се искаше да кажа на Ботаническата градина в Балчик, че във Версай, и в градините и в Двореца, се снима. Вярно е, че входът да се разгледат  градините на Версай е 11 евро, а в Балчик е 8 лева, но, предполагам, разбирате от къде идва разликата в цената… Не мога да сравнявам несрванимото. Но, може би, трябва някой да се замисли и да не създава абсурдни правила, които обиждат, както посетителите, така и служителите, които трябва да ги спазват.

Не знам какво значи т. нар. от Ботаническата градина „Туристическо видеозаснемане и фотозаснемане на организирани групи – 30,00 лв за една група“, но от мои познати зная, че когато извадиш фотоапарат, за да снимаш, те гонят, за да платиш такса… И още по-интересно е, че такава такса за снимки има само в Ботаническата градина в Балчик. В другите градини, стопанисвани от Софийски университет, - във Варна и София, такива няма, става видно от сайта на УБГ.

В България изобилстваме от такива абсурди. И, вместо да привличаме туристи, се чудим как да ги откажем или така и така са дошли, да им вземем още малко пари, та да е сигурно, че няма да повторят.

Може Балчик да не е Версай /а, и няма нужда/, но ми се иска и тук разходката да е толкова спокойна и да се чувстваш уважаван, за да можеш да се насладиш на красотата на градината и с удоволствие да я препоръчаш на приятели, без да се налага да уточняваш, че ако искат да снимат трябва да внимават.

Диана СТЕФАНОВА

c